Hercegovci se vraćaju tradiciji: Sirće od divljih jabuka ljekovita novina

S vremena na vrijeme Hercegovci se prisjete recepata svojih baka. Zadnjih godina poslije divljih šipaka, krušaka, drenjina..., pojavile se i divlje jabuke, koje u zapadnoj Hercegovini zovu divljakinjama.

Nekada su se te divljakinje u jesen brale i nizale na kanape, sušile na suncu, a onda zimi, oko Božića, jele kao specijalitet. Slavko Ramljak, nešto po sjećanju, a nešto uvidom u preporuke na Internetu, okušao se u jednoj novini:

„Slučajno sam došao do tih divljih jabuka. Znajući da sam sklon traganju za starim receptima i inovacijama na bazi šumskog voća, prijatelji iz Posušja su me pitali mogu li ja nešto od toga napraviti. Kako imam prešu rekao sam da ih povezu onda smo od toga napravili sok. Sok smo stavili u bačvu, došlo je do vrenja i stvorio se ocat ili sirće”, pripovijeda gospodin Ramljak, pa nastavlja:

„Na Interentu sam pročitao koji su to benefiti za ljudsko zdravlje, koliko je sirće od divljih jabuka dobra stvar. Naravno s tim se ne treba pretjerivati, treba paziti kod konzumacije da ne šteti jetri. Divlje sirće je velika pomoć ljudima koji imaju probleme sa šećerom, masnoćama u krvi, probavom... To je jedan prekrasan prirodni lijek, samo ga treba pažljivo koristiti i nešto o tome pročitati”.

Naravno sirće od divljih jabuka može se koristiti i za salate. Pomaže kažu, i za očuvanje vitke linije. Recept je jednostavan, malu kašičicu octa treba usuti u čašu vode i piti uvečer prije spavanja. Nismo probali, ali smo se na primjeru s veletržnice u Tasovčićima uvjerili da su divlje jabuke tražene. Kako su previše kisele za jelo, očito je da su Hercegovci na tragu recepta svojih baka, prave sirće. Inače, divlje jabuke su još u prodaji, a sada se dopremaju s nevesinjskog područja. Cijena je 1,5 KM. 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 01 Prosinac 2020 10:59
 
index Instagram400x230 youtube