Magična privlačnost sjevera

Često su nam na popisima želja za buduća putovanja romantični gradovi koji nude mnogo sadržaja po pitanju gastronomije, kulture i shoppinga ili beskrajne pješčane plaže nekog tropskog otoka.

No, ponekad je ono što nam zaista treba za odmor povratak prirodi i tradicionalnijem načinu života.

Dramatičan krajolik Lofotena na sjeveru Norveške, jednog od najsjevernijih naseljenih područja na Zemlji, oduzima dah. Strmi planinski klanci, plavo more kojemu kontrastiraju crvene ribarske kolibe i nebesko prostranstvo iznad pučine nezaboravne su vizure do kojih nije lako doći – samo od Osla potreban je let avionom i zatim vožnja brodom.

Arhipelag Lofoten idealan je za one koji preferiraju manje utabane puteve i aktivan odmor, jer ovo odredište nudi prave poslastice za avanturiste. Ledeno more pruža mnogo mogućnosti za sve one koji se usude – osim veslanja, moguće je i ronjenje s morskim sisavcima, a destinacija je iznimno popularna kod surfera, koji se ponekad otisnu na valove čak i za vrijeme mećava.

Što se tiče gastronomije, najzastupljenija namirnica je bakalar, do te mjere da je neslužbeni moto gradića Henningsvaera parafraza koja glasi: “In cod we trust.” (U bakalar vjerujemo).

No najveća egzotika ove destinacije leži upravo specifičnostima geografskog položaja i klimi. Za najtoplijih ljetnih dana temperatura doseže osvježavajućih 17 stupnjeva. Od kraja svibnja do sredine srpnja sunce uopće ne zalazi, dok od početka prosinca do početka siječnja uopće ne izlazi, a u razdoblju od rujna do ožujka moguće je vidjeti fantastičan fenomen polarne svjetlosti. Nenadmašiv spoj netaknute prirode, sporta i tradicionalnog načina života razlog je zašto će se ovo odredište na sjeveru naći na listama budućih putovanja svih ljubitelja jedinstvenog odmora.

 

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Studeni 2020 11:54
 
index Instagram400x230 youtube