Bobice zove (bazge) blokiraju virus gripe

Novo istraživanje utvrđuje da su bobice zove ili bazge sposobne da zaustave virus gripe momentalno.

Prethodne studije pokazale su sposobnost bobica zove da ublaži simptome gripe i skrate trajanje bolesti na pola, ali nova studija objašnjava kako djeluje ovaj drevni lijek, prenposi sott.net.

Kada se uzimaju preventivno, jedinstvene fitohemikalije koje se nalaze u bobicama zove blokiraju ulazak virusa, pa čak i povezivanje s našim zdravim ćelijama.

Ako se gripa već uhvatila, ovaj spoj sprječava razmnožavanje virusa, što olakšava simptome i drastično smanjuje trajanje infekcije.

Istraživači su za potrebe ove studije koristili uzgajane bobice zove koje su potom pretvorene u serum. Serum se primjenjivao na ćelije prije, za vrijeme i nakon što su zaražene virusom gripe.

Ekstrakt je takođe bio efikasan u borbi protiv virusa u kasnijim fazama infekcije, poticanjem zaraženih ćelija na oslobađanje citokina – hemijskih glasnika koje imunološki sistem koristi za komunikaciju između različitih tipova ćelija kako bi pomogao u koordiniranju efikasnijeg odgovora.

Kako pravilno napraviti prirodni lijek od bobica zove?

Sastojci:

2/3 šalice crnih zrelih bobica

3 ½ šalice vode

2 kašike svježeg ili osušenog korijena đumbira

1 kašičica cimeta u prahu

½ kašičice klinčića ili prašak klinčića

1 šalica sirovog meda

Uputstva:

U srednju posudu ulijte vodu i dodajte bobice zove, đumbir, cimet i klinčiće (med još nemojte dodavati).

Vodu pomiješanu sa sastojcima zagrijte, a zatim poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 45 minuta do sat vremena dok se tekućina ne smanji gotovo na pola. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi da možete rukovati. Ulijte kroz cjedilo u čašu ili posudu (pazite da u vašoj tekućini nema sjemenki).

Izgnječite bobice zove u tekućinu i ostavite da se tekućina ohladi dok ne postane mlaka. Dodajte 1 šalicu meda i dobro promiješajte.

Nakon što se med promiješao, izlijte sirup u teglu ili posudu od 16 grama.

Čuvajte u frižideru i uzimajte svakodnevno kako biste pojačali svoj imuni sistem.

Standardna doza je ½ čajne kašičice do 1 kašičice za djecu i ½ žlice do 1 kašika za odrasle. Ako imate gripu, uzimajte normalnu dozu svaka 2-3 sata, umjesto jednom dnevno dok se simptomi ne zaustave.

 

 
index Instagram400x230 youtube