Danas se vesla 23. Maraton lađa od Metkovića do Ploča

U posebnim okolnostima i uz posebne epidemiloške mjere i pravila, danas će se održati 23. Maraton lađa od Metkovića do Ploča na vodama Neretve i na stazi dugoj 22,5 kilometara.

Start je u 17 sati, a prvu poziciju na brzinskim trkama izborila je posada Stabline.

Po prvi put u povijesti Maratona HTV će izravno prenositi taj sportsko-tradicijski spektakl, s vrhunskom tehnikom, komentatorima i drugim djelatnicima koji će raditi taj dosta složen prijenos.

Također, prvi put u povijesti na startu u Metkoviću neće biti gledatelja (korona), a neće ih biti ni na dočeku odnosno na cilju u Pločama. To ne znači da Neretvani i njihovi gosti neće već prije početka zauzeti svoje pozicije na obalama Neretve sve do Ploča, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Kako stvari stoje natjecat će se 35 posada (odustale su dvije ekipe iz Somobora), Udruga lađara Neretve obavila je sve potrebite pripreme za još jedan spektakl na Neretvi, a na jednom od brodova bit će i pokrovitelj, predsjednik RH Zoran Milanović.

Tko će još biti od političara, gospodarstvenika i drugih javnih osoba ne znamo, ali da će ih biti to je sigurno.

Od samoga početka Maratona mnoge javne osobe dolazile su i ispraćale lađare, a potom bi zauzeli svoja mjesta na brodovima u smjeru Ploča, iza ili ispred lađa, a uz te službene brodove, ne Neretvi bi se znalo vidjeti stotine manjih brodica.

Još samo da vrijeme posluži vrijedne veslače i organizatore, vjerujemo da bi se zaboravile sve nedaće povezane s pandemijom.

Najvažnije od svega svakako je činjenica da je Udruga lađara Neretve uz potporu organizatora i suorganizatora te pokrovitelja i u krizi uspjela pripremiti sve za jedinstvenu manfiestaciju podsjećanja na ulogu i značaj neretvanskih lađa u povijesti lokalnog stanovništva.

Poznata je izreka da su mnogi Neretvani u lađama rađali, živjeli i umirali,a onda je došlo vrijeme modernizacije i lađe su zaboravljene. U lađama se prevozila, stoka, grožđe, pijesak, kamen, klak( kreč), u lađama su se prevozili i svatovi i učenici, i radnici, sve tamo od Zažablja do Opuzena, uz samu Neretvu, Norinom od Pruda i Vida do Kule Norinske , ustvari lađe su bile zaštitni znak neretvanskog čovjeka.

O idejama za organizaciju Maratona i onima koji su taj cilj realizirali, postoje brojni zapisi.

Smatra se da su idejni tvorci Maratona Milojko Glasnović, Marko Marušić, Pavo Jerković…

U ljeto 1975. godine skupina mladića iz Vida zaveslala je u neretvanskoj lađi i krenula u „gusarenje“ nizvodni Norinom i Neretvom što je kasnije postalo tradicija Viđana. Oni su 1979.godine  kupili lađu izgrađenu 1995.godine koja im je služila za „pohode“ prema drugim područjima, pa su osnovali i udrugu „Gusari Vid“. Tradicija isplovljavanja iz Vida postojala je sve do Domovinskog rata kada je lađa potopljena radi konzervacije i očuvanja.

Osnovani su i Domagojevi gusari, kao udruga lađara (1998), kada je održan i prvi Neretvanski maraton lađa.

Poslijednja izmjena danaSubota, 08 Kolovoz 2020 13:58
 
index Instagram400x230 youtube