Američka tvrtka ima lijek za korona virus koji je možda učinkovitiji i od cjepiva?

Američka tvrtka Sorrento Therapeutics tvrdi kako je pronašla lijek za koronavirus.

Antitijelo nazvano STI-499 može, prema njihovim tvrdnjama, izbaciti iz tijela virus u roku od četiri dana.

Obujam trgovine Sorrentovim dionicama eksplodirao je na 364,8 milijuna dionica, dovoljno da se upravo ovim dionicama najaktivnije trgovalo na glavnim američkim burzama i znatno iznad cjelodnevnog prosjeka od oko 6,6 milijuna dionica.

"Želimo naglasiti da postoji lijek", kaže izvršni direktor Henry Ji. "Ako u vašem tijelu imamo neutralizirajuće antitijelo, ne treba vam socijalno distanciranje. Možete bez straha otvoriti društvo."

Antitijelo, jedno od "stotina" koje su pregledali u Sorrento Therapeuticsu, sprječava vezanje proteina korona virusa na ACE2, receptor na površini zdravih stanica koji služi kao "kvaka" za otvaranje stanice za infekciju.
Ji kaže da se STI-1499 može koristiti kao preventivna terapija jer nema neželjenih nuspojava, dodajući da je možda učinkovitiji od cjepiva.

Tvrtka je u partnerstvu s Mount Sinai sa sjedištem u NY-u, radi razvoja profila koktela s antitijelima, Covi-Shield, koji se sastoji od tri različita antitijela, uključujući STI-1499, za profilaktičku upotrebu. Kaže da može proizvesti do 200 tisuća doza mjesečno, a traži se da proizvedu "desetke milijuna" kako bi zadovoljili potražnju, piše seebiz, prenosi Direktno.hr.

Lijek bi, kako pišu, trebao proći kroz još nekoliko provjera.

 
index Instagram400x230 youtube