Albanci žele ujedinjenje Kosova i Albanije, Hrvatsku smatraju prijateljskom državom

Fondacije otvorenog društva u Albaniji i na Kosovu provele su zajedničko istraživanje o vrijednostima, suradnji i ujedinjenju Albanaca sa Kosova i iz Albanije, koje pokazuje da se 75 posto Albanaca iz Albanije i dvije trećine stanovnika Kosova zalažu za ujedinjenje i zajedničku državu, prenosi portal Kosovo online.

Istraživanje je provedeno prošle godine, a u njemu je sudjelovalo 2.504 građana, od kojih 1.200 iz Albanije i 1.304 sa Kosova.

Većina ispitanika u Albaniji i na Kosovu smatra da se međusobni odnosi nisu dovoljno razvili i da bi na tome još trebalo raditi. Samo 18 posto ispitanika u Albaniji i 20 posto na Kosovu smatra da su odnosi na dobroj razini.

Zemljopisno gledano, ispitanici iz Prištine i okolice i iz središnje Albanije čine većinu u okviru grupacije koja se protivi nacionalnom ujedinjenju, a svega 23 posto Albanaca u Albaniji i 17 posto kosovskih Albanaca veruje da je tako nešto uopće moguće, prenosi Tanjug.

U dijelu ispitanika koji veruju u nacionalno ujedinjenje, većina anketiranih sa Kosova vjeruje da će se to dogoditi za pet godina (39 posto), dok je u Albaniji većina smatra da će se to možda dogoditi u narednih 10 godina.

Anketirani su podeljeni oko pitanja bi li EU integracije umanjile potrebu za ujedinjenjem u jednu državu.

Dok kosovski Albanci imaju tendenciju da misle da je korupcija veća na Kosovu nego u Albaniji, Albanci u Albaniji uglavnom misle da je kod njih veća korupcija, pokazalo je istraživanje.

Što se tiče vladavine prava, i građani Kosova, i oni u Albaniji smatraju da se zakoni bolje provode na Kosovu.

U Albaniji i na Kosovu anketirani su uglavnom suglasni da su Nemačka, Italija, Francuska, SAD, Hrvatska i Turska prijateljske države, ali su podijeljeni oko pitanja bi li EU integracije umanjile potrebu za ujedinjenjem.

Razmjena teritorija – sjever Kosova za Preševo, ne ocjenjuju kao prihvatljivu opciju ni u Albaniji ni na Kosovu, čak i ako bi to rezultiralo priznanjem i članstvom Kosova u UN ili nacionalnim ujedinjenjem.

Što se tiče službenog stava Albanije prema Kosovu, na Kosovu i u Albaniji anketirani su suglasni da je Albanija „veliki brat” Kosova.

Građani Kosova, predominantno srpske nacionalnosti, vjeruju da Albanija pokušava ekonomski da dominira Kosovom, ali Albanci u Albaniji se s tim ne slažu.

Kosovski Srbi smatraju da se Albanija pretjerano miješa u unutarnja pitanja Kosova, dok se ispitanici iz Albanije s tim ne slažu.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 07 Svi 2020 09:13
 
index Instagram400x230 youtube