Obucimo šarene čarape, danas je Svjetski dan Downovog sindroma

Down Syndrome International (DSI) je službeno odredio 21. ožujak kao Svjetski dan sindroma Down, iz razloga što se baš na 21. Komosomu događa anomalija, odnosno trisomija koja uzrokuje Downov sindrom.

Ime ‘’Down’’ potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je 1866. prvi opisao sindrom, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju, a ‘’sindrom’’ je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika. Uobičajene fizičke osobine osoba sa sindromom Down uključuju slabi mišićni tonus, niži rast i nešto viši položaj očiju na licu, te nešto drugačiji izgled dlana. Među osobama s Downovim sindromom je veća učestalost srčanih oboljenja, problema s disanjem i sluhom.

Ciljevi obilježavanja ovog dana su buđenje svijesti i razumijevanja te međunarodna podrška kako bi se poštovala prava ljudi s Downovim sindromom i poboljšao njihov položaj, a samim tim i kvaliteta života. Prosječno jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down te je time Sindrom Down jedan od najčešćih genetskih poremećaja.

Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Downovim sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Downovim sindromom da se integriraju u društvo, da im se osigura mjesto u vrtiću i školi, posao.

Poslijednja izmjena danaSubota, 21 Ožujak 2020 12:35
 
index Instagram400x230 youtube