Poljska ruši oko 500 spomenika iz vremana komunizma

Poljski parlament usvojio je Dekomunizacijski zakon kojim je omogućeno da se ukloni gotovo 500 spomenika za koje se smatra da “veličaju komunizam”.

Prvi na redu za uklanjanje je Spomenik vojnicima Crvene armije koji se nalazi pokraj grko-katoličke crkve u središtu Varšave.

Spomenici su predviđeni za uklanjanje iz javnog prostora temeljem “Dekomunizacijskog zakon” koji je u svibnju prošle godine usvoje u Sejmu, a potpisao ga je poljski predsjednik Andrzej Duda. Zakonom je zabranjeno javno korištenje naziva koji slave osobe, organizacije, događaje i datume koji simboliziraju komunizam.

Uklanjanja spomenika nadzire Institut za nacionalno sjećanje (INR) a mediji su izvijestili da je čelnik instituta Lukasz Kaminski najavio plan rušenja svih spomenika iz sovjetskog doba-Bit će srušeni svi osim onih koji su podignuti na grobljima i mjestima stradanja.

Komisija sastavljena od poljskih povjesničara detaljno utvrđuje popis po kojemu će svi spomenici iz vremena komunističkog režima biti srušeni.

U rujnu prošle godine Poljska je srušila veliki spomenik komunističkoj Sovjetskoj Armiji u mjestu Pieniezno, a prije toga je srušila veliki memorijalni centar u gradu Nowa Sol u čast poljske i komunističke sovjetske armije.

Poljake je osobito pogađala činjenica da ih je “antifašistička” Crvena armija, u dogovoru s Hitlerom, napala s leđa dok su još uvijek herojski pružali otpor nacističkoj Njemačkoj 1939. godine. Hitler je napao Poljsku 1. rujna 1399. a dva tjedna kasnije i Rusi su s leđa napali Poljaku i okupirali 40 posto zemlje.

Pri tome su “antifašisti” počini brojne pokolje, masovna silovanja i druge zločine nad Poljacima od kojih je najpoznatiji masakr u Katynskoj šumi.

Komunistički simboli – srp i čekić, crvena zvijezda ili himna SSSR – u Poljskoj su zabranjeni od 2009. godine, Mađarskoj od 1994. a u Litvi i Latviji od 2008.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski je 2009. potpisao zakon koji predviđa kaznu zatvora zbog posjedovanja ili kupnje komunističkih simbola. Po tom zakonu osobe koje kupuju, naručuju ili šire predmete ili snimke koji sadrže komunističke simbole mogu biti kažnjeni novčano ili poslati u zatvor na do dvije godine.

Hrvatska je prihvatila Europsku deklaraciju o zabrani veličanja svih totalitarizma, ali još uvijek nije kažnjivo veličanje komunizma, partizanskoga pokreta, crvene zvijezde petokrake i isticanje slika komunističkog diktatora J.B. Tita.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 11 Studeni 2019 10:36
 
index Instagram400x230 youtube