Mladi sve manje piju vino, potražnja u padu, a Francuska potiče krčenje vinograda

Francuska vlada planira potrošiti milijune eura za krčenje vinove loze.

Cilj je smanjiti proizvodnju i omogućiti vinogradarima prenamijenu zemljišta za druge aktivnosti. Aktivnosti će početi već ove jeseni, a proizvođači bi naknadu trebali dobiti krajem godine, piše Politico.

Razlog su drugačije potrošačke navike i klimatske promjene. Potrošnja crnog vina opada, kao i potražnja iz Kine. Grožđe je sve teže proizvesti u sušnim godinama i ekstremnim klimatskim uvjetima. Stoga će i u svjetski poznatoj regiji Bordeaux, s dugom tradicijom vinogradarstva i vinarstva biti iskrčeno tisuće hektara vinograda.

Generacijski problem

Vrhunsko vino iz ove regije, još uvijek ima svoje kupce, ali potražnja za stolnim i kvalitetnim vinima je u padu budući se potrošači okreću drugim osvježavajućim pićima poput piva. Upravo bi prodaja piva u francuskim supermarketima ove godine mogla prvi put premašiti prodaju vina, pokazuju nekoliko istraživanja, prenosi Manager.ba.

Potrošnja crnog vina smanjila se za 32% u posljednjoj deceniji, i to najviše u starosnoj dobi od 18 do 35 godina.

- Postoji generacijski problem s milenijalcima i generacijom Z i puno više konkurencije na tržištu, naročito s drugim pićima - rekla je Gabriela M. Petrik, povjesničarka koja je istraživala evoluciju preferencija ukusa vina, uključujući područje Bordoauxa.

- Mlađi ljudi ga jednostavno ne piju toliko. To je vrlo vidljivo i u Francuskoj.

Klimatske promjene igraju dvostruku ulogu. S jedne strane, duža ljeta i više temperature teraju potražnju potrošača više prema bijelim i roze vinima, a s druge dovode do više alkohola i tanina u tradicionalnim vinima te im mijenjaju ukus.

Fokusirat će se na kvalitet

Osim što će država dati potporu za krčenje vinograda, i to 6.000 eura za svaki uklonjeni hektar, javna sredstva će biti uložena i u prenamjenu vina koje se ne može prodati, u industrijski alkohol za parfeme ili dezinfekciju ruku, prenosi Manager.ba.

Gotovo 1.000 prijava već je podnijeto departmanu Gironde u jugozapadnoj Francuskoj, domu kultnog vina Bordo.

Jedna trećina podnositelja želi porušiti sve svoje vinograde i potpuno napustiti vinarstvo, ostali žele manje proizvoditi, ali se fokusirati na kvalitetnija vina.

 
index Instagram400x230 youtube