U Bruxsellesu o BiH, još jednom je upozoreno na nužnost promjene izbornog zakona

Osim o rusko-ukrajinskoj krizi, ministri vanjskih poslova članica Europske unije u Bruxellesu raspravljaju i o situaciji u Bosni i Hercegovini. Još jednom je upozoreno na nužnost promjene izbornog zakona.

Bosna i Hercegovina je bila druga, kako je rekao visoki predstavnik, tema dana, zato što kriza u ovoj zemlji nije bila nikada veća, kako smatraju europski ministri, od kada su prestali oružani sukobi u toj zemlji 1995. godine. EU očekuje da bosansko hercegovački lideri ubrzaju dogovore oko izbornog zakona kako bi se novi izbori u listopadu mogli održati po novom zakonu, stoga što bi se tek nakon toga mogla ostvariti učinkovita vlast u zemlji. Hrvatski ministar je rekao kako je zadovoljan raspravom zato što je većina država članica podržala hrvatske argumente. Samo dvije države smatraju, a jedna od njih je Austrija, smatraju kako su puno veća prijetnja za BiH secesionističke prijetnje iz Republike Srpske. Današnja rasprava je zamišljena kao rasprava bez zaključaka, prenosi HRT.

- Naravno da Hrvatska ne može podržati odvijanje izbora samo radi izbora, da se ispoštuje kalendar. Ako se ti izbori održe pod ovakvim uvjetima, mi upozoravamo da će oni destablizirati državu, da neće pridonijeti ničemu dobrome, nego će se kriza nastaviti i biti još veća i na to upozoravamo, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova RH.

 
index Instagram400x230 youtube