Prvi Hrvat cijepljen protiv koronavirusa: Opisao je detalje postupka

Pfizerovo je cjepivo jedan Hrvat već primio. Liječnik Zlatan Ibradžić specijalizant je plastične i rekonstruktivne kirurgije u Nottingemu. Kaže kako u Velikoj Britaniji cijepljenje već nazivaju prekretnicom u ratu protiv COVID-a jer se napokon nazire kraj pandemiji.

Dan nakon što je u Velikoj Britaniji prva pacijentica primila cjepivo, cijepio se i 29-godišnji Zlatan Ibradžić. Liječnik, rođeni Siščanin, odmah je prihvatio ponudu u sklopu organiziranog cijepljenja medicinskog osoblja, doznaje se u prilogu Dinka Kreštalice za Dnevnik HTV-a.

- Najprije se prođe kroz 3 formulara s tri različita medicinska djelatnika, još jedanput se provjerava jeste li alergični, jednostavno previše je filtera kroz koje morate proći da bi se promaknula neka pogreška, uvjerava.

Cjepivo se, kaže, prima standardno u deltoidni mišić, cijeli postupak traje par sekundi.

- I nakon toga smo odmah dobili termin za drugu dozu, kaže Ibradžić, specijalizant plastične i rekonstruktivne kirurgije Sveučilišne bolnice u Nottinghamu.

A to će biti za 28 dana.

- Meni i dalje život ide, i skoro da me moraš podsjetiti da sam se cijepio. Znači, nikakvih problema, kaže.

Cijepljenje u Britaniji nije obavezno, no već su popunjeni svi termini do kraja siječnja. Riječ o vrlo zahtjevnom projektu.

- Nama za sada još uvijek cjepivo dolazi vojnim helikopterima iz Londona, iz Birminghama, jer tamo su glavna skladišta preko kojih se onda dovozi i distribuira cjepivo, kaže.

Iako je zaštićen od zaraze koronavirusom, i dalje se mora pridržavati svih mjera - nositi masku, držati distancu.

- Ja i dalje cijelo vrijeme mogu biti virulentan odnosno mogu prenositi virus na druge, dok naravno ne dosegnemo procijepljenost do određene razine kada razvijamo imunitet krda, pojašnjava.

Onima koji sumnjaju u cjepivo, poručuje:

- Zadnja studija je pokazala da infekcija COVID a, vrlo vjerojatno isto tako ostavlja dugoročne posljedice i na pluća i na mozak, a još ćemo vidjeti točno na što sve ostalo. Znam, razumijem da su ljudi skeptični, ali molim vas slušajte razum, slušajte ljude koji su stručnjaci u tome i po mogućnosti se cijepite, poručuje.

 
index Instagram400x230 youtube