Istraživanje američkih znanstvenika: Virus na površinama može ostati 17 dan

Istaknuto Istraživanje američkih znanstvenika: Virus na površinama može ostati 17 dan

Tragovi novog koronavirusa pronađeni su na površinama u kabinama kruzera i 17 dana nakon odlaska putnika, priopćeno je u novom istraživanju.

U studiji, koja je objavljena jučer u jednom od izvještaja američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC), navodi se kako su istraživači kontrolirali kabine zaraženih putnika koji su bili na kruzeru Diamond Princess.

Kontrolirane su kabine i putnika koji su imali simptome i onih koji nisu.

Na ovom brodu, koji vodi tvrtka Carnival Corp.’s Princess Cruises, bilo je 712 oboljelih, od čega je deset umrlo - od tog broja, dvoje je umrlo jučer. Još 15 putnika je u teškom stanju, a 115 njih se i dalje bori s infekcijom.

Ovaj kruzer bio je jedno vrijeme usidren na obalama Yokohame u Japanu i u tom je razdoblju bio najveće žarište infekcije COVID-19 izvan Kine.

Prethodna istraživanja navela su kako virus ostaje vijabilan na plastici i nehrđajućem čeliku do tri dana, iako se razina dramatično smanjuje tijekom vremena. Manje je stabilan na bakru, gdje ne može ostati dulje od četiri sata, kao i na papiru i kartonu, s kojih nestaje nakon 24 sata.

Posljednja pak studija analizirala je sobe koje nisu bile spremljene - efektivna dezinfekcija soba i prostorija sasvim je dovoljna u ubijanju virusa.

Ističe se i kako se virus proširio prije nego što je brod stavljen u karantin, ali naglašava da se infekcija među posadom proširila tek poslije.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 24 Ožujak 2020 14:33
 
index Instagram400x230 youtube