Ljubušanka veleposlanica u Pragu - "točka na i" eliminiranja Hrvata iz diplomacije u BiH

Udruga Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), koja okuplja politologe sa Sveučilišta u Mostaru, ocijenila je nezakonitim imenovanje veleposlanice BiH u Pragu spisateljice Martine Mlinarević, jer nema fakultetsku diplomu navodeći da je njezin primjer poruka da mladi uzalud studiraju.

Mlinarević, koju je na mjesto veleposlanika imenovao hrvatski član bh. Predsjedništva Željko Komšić, na svome Facebook profilu objavila je kako preuzima veleposlaničku dužnost u Pragu sredinom siječnja nakon što je obavila završne razgovore u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Objasnila je kako su joj kolege poručili da je imala najbolju prezentaciju u posljednjih 20 godina.

Nisu jednaki pred zakonom

No, ova spisateljica došla je pod povećalo javnosti jer je predložena za veleposlanicu iako nema fakultetu diplomu, što je obvezno prema zakonskim propisima u BiH, ali i zbog toga jer je jedan od kadrova koje je imenovao Željko Komšić. “Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje nastavak i prešutno odobravanje protuzakonitog djelovanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH”, priopćeno je iz ove udruge. Objasnili su kako je imenovanje Mlinarević “skandalozan udar na vladavinu prava u BiH”. Naveli su kako će Mlinarević sa srednjom stručnom spremom (SSS) postati veleposlanica unatoč tome što se njezinim imenovanjem krši odluka o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koja nalaže da svi veleposlanici moraju imati visoku stručnu spremu (VSS). “Sve navedeno zapravo je jedna ružna, poražavajuća i sramotna poruka cjelokupnoj bh. javnosti, a posebice studentima, kako nismo svi jednaki pred zakonom, kako su odgovorna mjesta unaprijed rezervirana neodgovornima i podobnima te kako se uspješno studiranje i izvrsnost u BiH ne vrednuju”, dodaje se u priopćenju. Izrazili su razočarenje i zbog šutnje svih političkih stranaka u zemlji, kao i brojnih ministara, zastupnika iz te zemlje, ali i porukama pojedinih međunarodnih diplomata koji su odobravali nezakonit postupak njezina imenovanja. Kao i Mlinarević, koja se po vlastitom kazivanju izjasnila kao Hercegovka, a ne Hrvatica, Komšić je posve poremetio nacionalnu strukturu veleposlanika, čak i ako se posve isključi činjenica kako je njegov izbor nelegalan i nelegitiman, pa takvu etiketu imaju i njegovi diplomati. Među prvima smijenjen je stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima Ivica Dronjić, zatim veleposlanica BiH u Belgiji Lidija Topić–Bouwen, Renata Paškalj u Zagrebu, veleposlanik Darko Zelenika u Italiji, Tomislav Leko u Mađarskoj, Ankica Gudeljević u Saveznoj Republici Njemačkoj, Ivan Dunđer u Poljskoj, Vesna Ćužić u Švedskoj, Valentina Marinčić u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Josip Gelo u Svetoj Stolici, Lucija Ljubić u Strasbourgu i Ružica Udovičić u Milanu. Sve njih “koštala” je fotografija s nekadašnjim hrvatskim članom bh. Predsjedništva Draganom Čovićem, koji je predsjednik HDZ-a BiH i političke grupacije HNS-a BiH. Umjesto rotacije identičnih diplomatskih adresa, Komšić je napravio još lošiji “deal” pa je dobio veleposlaničku poziciju u Crnoj Gori. Tamo je smjestio Branimira Jukića, koji je bio njegov savjetnik, a za veleposlanika je prvi put imenovan također za njegova mandata u Podgorici, a kasnije i pri NATO savezu. Nekadašnja novinarka Danka Savić, supruga vlasnika portala Slobodna Bosna Senada Avdića, otišla je u Španjolsku, dok je u ranijem mandatu bila u Pragu, također na prijedlog Komšića.

Austrijsko skijalište

Po povratku u BiH bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Još jednoga nehrvata Komšić je poslao u London. To je Vanja Filipović. On je jedno vrijeme radio kao predstojnik Ureda ministra prometa i veza BiH Slavka Matanovića iz Demokratske fronte, a kojega je pak nedavno imenovao za veleposlanika BiH u Italiji. U žižu javnosti Vanja Filipović dospio je prije nekoliko godina kada se utvrdilo da je bio u društvu koje je sa Željkom Komšićem, kao tadašnjim članom bh. Predsjedništva, uživalo u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH. Jednoga od najiskusnijih diplomata, nekadašnjeg šefa diplomacije BiH Svena Alkalaja, Komšić je smjestio u Ujedinjene narode, unatoč tome što se u nekoliko navrata našao u središtu korupcijskih afera. Bez ikakva iskustva članicu Predsjedništva DF-a Ivanu Robović poslao je u Bruxelles, dok je iskusna veleposlanica Jadranka Negodić-Winbow, koja je i ranije išla na diplomatske adrese, po Komšićevu nalogu stigla u Berlin, dok je pak karijerni diplomat Ivan Orlić smješten u Strasbourg.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 12 Siječanj 2020 17:50
 
index Instagram400x230 youtube