Stiže Sveti Nikola: Jeste li pripremili čizmice?

ON je svetac, zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, pekara, ribara, putnika, studenata ali i zatvorenika, otoka Sicilije i pariškog sveučilišta.

O njemu i danas postoje brojni mitovi i legende, od kojih je za našu kulturu najupečatljivija ona da će djeci koja su bila dobra, svake godine upravo na ovaj datum ostaviti poklon u čizmici.

Sveti Nikola rođen je 255. godine u Patari na poluotoku Male Azije, gdje je služio kao biskup, a postao je svećenik jer je želio širiti dobrotu. Rođen je u imućnoj obitelji, te je već kao dijete činio dobra djela i darivao siromašne.

Sveti Nikola vs. Krampus

Jedna o legendi govori da je sveti Nikola propalom plemiću pomogao nakon što je izgubio sav imetak te nije imao miraza za udaju svoje tri kćeri i to tako što mu je krišom po noći ubacivao zlatnike kroz dimnjak, a oni su padali ravno u čarape koje su se sušile na ognjištu. Iz te se priče razvila legenda o Djedu Božićnjaku koji darove donosi kroz dimnjak.S druge strane, Krampus dolazi od vjerovanja alpskih naroda u demonsko stvorenje koje je ime dobilo po staro-germanskoj riječi za kandžu – krampen. Krampus je antipod Svetom Nikoli koji umjesto poklona, daje upozorenja i kazne zločestoj djeci.

Hrvatsko štovanje svetoga Nikole potječe iz 1922. kada je na ulazu u uvalu Mrtinovik tome svecu sagrađena kapelica od hvarskog kamena koju je izgradio brodolomac Ivan Modrić. U Dalmaciji se blagdan Sv. Nikole u prošlosti slavio tako da su se pod jastuk krišom ostavljale jabuke onome koga se htjelo darovati. Sveti Nikola je proglašen zaštitnikom djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca i putnika, a svjetski je običaj da se na njegov spomen-dan daruju djeca.

 
index Instagram400x230 youtube