Posljedice pandemije: Ljubuški odustao od triju važnih projekata vrijednih 1,2 mil. KM

Zbog posljedica koje je pandemija koronavirusa izazvala u punjenju i smanjenju gradskog proračuna, Grad Ljubuški bio je prisiljen ići na rebalans.

Ljubuški je napravljen među prvim jedinicama lokalnih samouprava.

Prvotno usvojen 13,1 mil. KM

Naime, Gradsko vijeće na posljednjoj je sjednici jednoglasno izglasalo da se proračun smanji za 600.000 KM. U redovnom radu u prosincu usvojen je proračun za 2020. godinu u 13.149.000 KM, a sada je smanjen za 12.549.000 KM.

Preciznije, morat će se osloboditi nekoliko projekata koji su planirani u ovoj godini. Među njima su tri, a bilo ih je koji su planirali objaviti najviše novca. Financijski, a i u građevinskom značenjeu, najveće je preuređenje zgrade Gradske uprave u kojoj su smješteni PU Ljubuški, CIPS, Gradska vijećnica, Knjižnica i gradski i neki drugi uredi. Istodobno s tim, proširio bi se i uredio središnji gradski Trg dr. Franje Tuđmana, ispod njega su izgradili podzemne garaže sa 52 parkirališna mjesta. Za to je u proračun bilo planirano 600.000 KM.

Drugi projekt je uređenje prostora iza crkve sv. Kate, zvanog Stube, gdje je bilo u planu izgradnje 107 parkirališnih mjesta i zelene površine. Proračun je za bilo planirano 300.000 KM. Treći projekt koji je na čekanje bio druga faza uređenja zgrade Gimnazije. Ja bih bio predviđen 300.000 KM.
- Bilo je predviđeno preuređenje i obnova svih prostorija na katu - učionica, hodnik, zbornice, urede i potkrovlju kretanja učionica i jednog manjeg ureda. Uredili bi se podovi, zidovi, elektroinstalacije i sva stubišta. Protekloga ljeta urađeno je i uređeno prizemlje i zamijenjeno kompletno grijanje, za što je Grad Ljubuški uložio 300.000 KM. Razumijemo trenutačnu situaciju, nekad je rezanja, ovi radovi nisu bili tako žurni. Mi funkcioniramo, dakako bismo voljeli da smo u ljepšim područjima, ljepšim prostorijama. Hvala vlastima na onome što dosad učinite, nadamo se da će se i ovo uraditi - kaže Leopold Mandić, ravnatelj ljubuške Gimnazije.

U rebalansu proračuna urađene su još i druge izmjene i preslagivanja, tako da su uravnoteženi prihodi i primici, ali i rashodi i izdaci. Međutim, unatoč svemu tome, gradonačelnik Nevenko Barbarić optimističan je.

Nedostaje turizam

- Ono što će nama u Ljubuškom najviše nedostajati turističkih aktivnosti, neće zaboraviti da bilo bilo osam do devet milijuna maraka, izravno i neizravno. To je onaj dio novca koji će nedostajati i to je najveća opasnost. Neki moji kolege idu sa zaduženjima, što nije katastrofa. Dakle, neko buduće vijeće i vjerojatno će gradonačelnici vjerovatno biti zaduženi za neke kapitalne projekte koji će biti planirani za četiri godine.

Mi smo ovu godinu, uz odustajanje od dijela tih projekata, završli solidno - zaključio je ljubuški gradonačelnik Nevenko Barbarić.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 24 Lipanj 2020 21:33
 
index Instagram400x230 youtube