Dr.Landeka: Nastavljamo s testiranjima sukladno posljednjoj Zapovijedi Stožera Civilne zaštite ŽZH

Tijekom jučerašnjeg dana, preko mobilnog tima Zavoda za Javno zdravstvo ŽZH, obavili smo 14 testiranja na koronavirus. Sinoć nam je pristigao samo jedan rezultat testa koji je bio negativan, ostale rezultate očekujemo tijekom dana.

Danas ćemo uraditi 17 testiranja naših sugrađana i zdravstvenih djelatnika, sukladno posljednjoj Zapovijedi Stožera Civilne zaštite ŽZH.

Vidjeli smo da je jučer Odlukama Stožera Civilne zaštite HNŽ, a potom i ŽZH, došlo do popuštanja mjera, jer su ukinute zabrane kretanja van mjesta prebivališta.

Pošto u prethodnih 14 dana nije došlo do eksponencijalnog širenja bolesti, što je bio glavni razlog, donošenja ove Zapovijedi, Stožeri su se odlučili da je stave izvan snage.

Također, vidjeli smo jučer da je Vlada RH, od ponedjeljka 27. travnja 2020. god. krenula s popuštanjem mjera u 3 faze.

Podsjetit ćemo da je u Republici Hrvatskoj prvi slučaj infekcije koronavirusom potvrđen 25. veljače ove godine, a kad govorimo o Bosni i Hercegovini prvi slučaj je zabilježen 5. ožujka 2020. god. na području Banja Luke, dok je u Federaciji BiH prvi slučaj laboratorijski potvrđen 7. ožujka 2020. god. na području Grada Zenice.

Znači u Bosni i Hercegovini su prvi slučajevi evidentirani 10-12 dana kasnije nego u Republici Hrvatskoj. Ja se nadam da će se Federalni Stožer Civilne zaštite, jednim dijelom voditi i ovim podacima u svojim odlukama o popuštanju mjera.

Definitivno da ukidanje donesenih naredbi mora biti stupnjevito, u nekoliko faza, s tim da ulazak u narednu fazu mora biti predodređen poštivanjem svega onoga što je naloženo u prethodnoj fazi i naravno popraćen padom broja novooboljelih.

Za kraj bi prenio jednu činjenicu, koju je jučer izrekla prof. Alemka Markotić. Građani ne mogu sakriti je li poštuju ili ne poštuju epidemiološke mjere, odnosno njihovo popuštanje, to će za nekoliko dana pokazati u broju novooboljelih osoba, pa se s planiranom dinamikom popuštanja neće moći nastaviti, ako se primijeti iznenadan porast broja novooboljelih.

S iskrenom željom da ćemo i mi kroz naredni tjedan izvještavati o dobrim vijestima, vezano za broj novooboljelih i da će naša država krenuti sa značajnijim popuštanjem epidemioloških mjera, koje su još na snazi, upućujem srdačne pozdrave našim slušateljima.

Izvještaj napisao ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški, član županijskog stožera Civilne zaštite i član Gradskog stožera Civilne zaštite Grada Ljubuškog dr. Ivan Landeka.

Radio Ljubuški

 
index Instagram400x230 youtube