FOTO: Mraz uništio krumpire, poljoprivrednici traže pomoć, županijski ministri u obilasku "carstva mladog krumpira"

Istaknuto FOTO: Mraz uništio krumpire, poljoprivrednici traže pomoć, županijski ministri u obilasku "carstva mladog krumpira"

Velike štete tijekom protekle noći, uzrokovane temperaturama ispod nule, pretrpjeli su poljodjelci Ljubuškog.

Temperature su se kretale od -3 do ponegdje čak i -8 Celzijevih stupnjeva pa je tako u Klobuku, Šipovači, Vojnićima i Veljacima mraz uništio većinu nasada ljubuškog mladog krumpira.

Ostale su samo one površine koje su poljodjelci štitili pokrivanjem tzv. "paučinom" i prskanjem, no niti svi oni koji su počeli spašavati krumpire prskanjem nisu u tome uspjeli, jer je, zbog velikoj broja priključenih pumpi i motora, već oko četiri sata nestalo vode u vodonatapnom kanalu u donjem dijelu Šipovače gdje su zasađene površine u potpunosti 'pokošene' mrazom.

Prema prvim procjenama poljodjelaca, u Šipovači je od mraza stradalo preko 90% zasađenog krumpira, dok su tek neznatno bolje prošli poljodjelci Vojnića koji su uspjeli spasiti oko 15-20% površina.

Tijekom jutra, u obilasku oštećenog "carstva mladog krumpira" bili su i Toni Kraljević, ministar financija ŽZH i Dario Sesar, ministar gospodarstva ŽZH.

Kako Šipovača Portal doznaje, poljoprivrednici su od nadležnih zatražili pomoć kako bi barem djelomično nadoknadili pretrpljenu štetu, jer osim što će vađenje krumpira ove godine kasniti i prinos će biti dosta slabiji.

 
index Instagram400x230 youtube