Hospicij u Ljubuškom - mjesto gdje je nebo najbliže zemlji

Grad Ljubuški u sklopu Doma zdravlja već šest godina ima i Centar za palijativnu skrb u kojem brine o bolesnicima u terminalnoj fazi neizlječivih bolesti. Među pričama koje idu svom kraju, mi smo pronašli jednu koja je nesvakidašnja i koja budi nadu.

"Hospicij je mjesto gdje je nebo najbliže zemlji", stoji uz popis svih korisnika koji su do sada umrli u ljubuškom hospiciju. Od početka rada 2013. godine, brinuli su za oko 200 bolesnika u terminalnoj fazi. Centar za palijativnu skrb, Hospicij Božanskog milosrđa osnovao je Grad, no ne bi uspjeli bez donacije Udruge Sveti Josip Radnik, piše Tomislav Šikić za Glas Hrvatske.

Uz veliku zahvalu donatorima, ovaj objekt napravljen je sredstvima grada Ljubuškog uz veliku potporu udruge sveti Josip Radnik. Grad Ljubuški sudjelovao je s oko 250 tisuća eura, a humanitarna udruga s oko 750 tisuća eura. Zahvaljujem i djelatnicima Doma zdravlja zbog besprijekornoga funkcioniranja ovog objekta, za uistinu humanu stručnu skrb bolesnicima. Same pohvale za rad ovog objekta, ali evo, na dnevnoj razini naši sugrađani zahvaljuju za humani odnos prema onima koji su teško bolesni - kaže Nevenko Barbarić, gradonačelnik Ljubuškoga.

Uz zaposlenike Centra za palijativnu skrb u Ljubuškom, o njihovim korisnicima brinu se i volonteri, a njihov je rad prepoznat i izvan Hercegovine te se često ističe kao primjer izvrsnosti u radu s najosjetljivijim skupinama. Osim što se s nesebičnom pažnjom brinu o svojim korisnicima, u Centru za palijativnu skrbi stvaraju i posebne odnose s članovima njihovih obitelji.

Pokušavamo im pružiti sve ono što je potrebno od medicinske do duhovne i  socijalne skrbi te, naravno, podršku njihovim članovima obitelji. Trudimo se da smrt, kao što bi uostalom trebao biti i naš život, bude dostojanstvena, odnosno da svi naši korisnici umru bez bolova, bez rana, uz svu moguću potrebnu pomoć, što je njih i njihove obitelji dosta velika stvar - objašnjava Ivan Landeka, ravnatelj Centra za palijativnu skrb Ljubuški.

(Foto: screenshot/YouTube)

U domu gdje se čeka smrt, dočekala nas je priča s potpuno drukčijim krajem. Nakon odrastanja u dječjim domovima i teškim životnim uvjetima, u četrdesetima se suočio s teškom dijagnozom, raka bubrega i limfnih čvorova. Ovamo je došao umrijeti. No Dragan Paradžik izliječen je i uskoro napušta hospicij. Donatori su mu obnovili kuću i pronašli posao u obližnjem samostanu na Humcu.

Sretan sam što sam se ponovno vratio u zdrav život. Veselim se svom zdravom životu. I veselim se svojim svakodnevnim radnim obvezama. Vraćam se doma, generalno povlačenje počinje za desetak dana, vraćam se u svoju kućicu koja je tako lijepo, zahvaljujući dragim ljudima, obnovljena, renovirana. Dragi ljudi su uložili veliki trud, novac i strpljenje, da se kućica pretvori u bajku, bajku snova - govori Dragan. 

I dok Dragan sprema posljednje stvari koje će uskoro ponijeti u svoj dom i novi život, i u hospiciju se pripremaju na njegov odlazak:

Draganova priča je posebna, i sva ta sredstva koja smo prikupili Dragan je zaslužio jer je bio veliki pomagač nama, otkako se oporavio ove dvije godine koliko je trajala izgradnja kuće i cijeli proces. Na usluzi je svim djelatnicima, tako i bolesnicima. Osim fizičke pomoći koju je pružao, njegova komunikacija, sam pristup, poseban osjećaj prema bolesnom čovjeku... Dragan je osjetio u svom životu i bolest i neimaštinu i nemoć. Tako da je ta njegova pomoć bila velika za sve nas koji radimo u Hospiciju, on je pozitivna energija, jedan dobri anđeo. Pripremamo se razgovaramo iz dana u dan, svi se mi pripremamo na njegov odlazak - ističe Marija Mucić, glavna sestra Centra za palijativnu skrb Hospicija božanske milosti Ljubuški.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 02 Ožujak 2020 20:11
 
index Instagram400x230 youtube