Ljubušaci upropaštavaju svoje podzemlje

Istaknuto Ljubušaci upropaštavaju svoje podzemlje

Članovi Speleološkog društva "Herceg" Mostar posjetili su proteklog vikenda jamu "Bubalove njive" na području Bijače te su ostali razočarani viđenim prizorom.

Pored svih svojih podzemnih ljepota, ova jama u sebi krije nevjerovatne količine otpada.

Lokalno stanovništvo, ne mareći za okoliš, godinama u nju odlažu otpad, pa je tako speleološka ekipa imala štošta za vidjeti.

Tim povodom kontaktirano je Speološko društvo “Herceg” iz Mostara.

Bubalova jama kod Ljubuškog - undefined

Odmah na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba predsjednica ovog društva Žana Marijanović nam govori da jama ima dva ulaza koja su okružena niskim raslinjem, a dno ispod oba ulaza je prekriveno komunalnim otpadom.

Jama Bubalove njive nalazi kod Ljubuškog, u selu Bijača u blizini istoimenog graničnog prijelaza. Ima dva ulaza koja su okružena niskim raslinjem, a dno ispod oba ulaza je prekriveno komunalnim otpadom. Jama poslije manjih ulaznih vertikala nastavlja velikim siparom do dubine od -45m. U speleološkom objektu se nalaze lijepi primjerci zavjesa i stalaktia i stalagnita ( špiljski ukrasi), zidovi same jame su izuzetno vlažni i bogati faunom“, govori nam Marijanović.

Zbog same svoje lokacije koja je u blizini puta, jama je očito uobičajeno smetljište lokalnom stanovništvu.

„Ovo je još jedan ružan primjer upropaštavanja našeg podzemlja iz čistog neznanja. Samo sustavnim istraživanjem speleoloških objekata i objavama u medijima i na našoj facebook stranici nastojimo da bar na neki način educiramo ljude te ih osvjestimo o ekološkoj katastrofi i opasnostima koje nam nosi zagađenost našeg podzemlja jer krško podzemlje jeste rezervar pitke vode i najveći broj životinjskih endemskih vrsta dolazi upravo iz njega“, ističe Marijanović.

Bubalova jama kod Ljubuškog - undefined

Međutim, nemar i nekultura mještana ovo društvo nije spriječilo da se zabave.

Provozali su, kako se doznaje, retro kolica iz 80-ih, listali tajne dnevnike iz 1977. godine, pronašli ex-yu vozačke dozvole i mnoštvo raznoraznih stvari…

Bubalova jama kod Ljubuškog - undefined

Bubalova jama kod Ljubuškog čuva tajne, ali ne zauvijek, kažu iz ovog društva.

 
index Instagram400x230 youtube