Udruga "Bilig" predstavila svoj godišnjak u hotelu Bigeste

U hotelu Bigeste u Ljubuškom večeras je predstavljen prvi broj godišnjaka "Bilig" kojeg je pripremila skupina ljubitelja hrvatskog naslijeđa okupljena u udrugu pod imenom "Hercegovačka kulturna baština - Bilig".

O ovom godišnjaku, koji je večeras nekoliko puta uspoređen s ugašenim „Kršnim zavičajem“ govorili su dr. fra Robert Jolić, prof. Vesna Slobođan, dr. Ivo Lučić i dr. Ante Čuvalo (Ljubuški), a nazočnima se obratio i fra Žarko Ilić, urednik „Kršnog zavičaja“ koji je ekipi iza „Biliga“ poželio sreću u daljnjem radu.

Kako je tijekom večerašnjeg predstavljanja istaknuo fra Robert Jolić, u djelu se mogu naći mnogi zanimljivi članci i prilozi.

Tako oni željni šaljivih članaka tu mogu naći zbirku laži koje su pričane na festivalu lažova koji se tradicionalno održava u motelu “Hajdučke vrleti”, ali se mogu naći i ozbiljne analize, kao i zanimljivi prilozi o već pomalo zaboravljenim alatima i zanimanjima Hercegovine.

Između ostalog, u „Biligu“ se može naći članak o klačini (vrsta građevine za spremanje klaka (kreča, vapna)), može se čitati o arheološkim istraživanjima u Ljubuškom, o povijesti karnevalskih običaja na ovim krajevima, dr. Ivan Landeka je napisao članak o tome „što kaže narod, a što medicina“, Ante Čuvalo je pisao o sestrama milosrdnicama u Ljubuškom, uglavnom, dvjestotinjak stranica godišnjaka sadrži pravo bogatstvo priča i članaka.

Predstavljanje godišnjaka privuklo je velik broj Ljubušaka u hotel Bigeste, dvorana je bila puna, a nakon formalnog dijela mnogi su se zadržali na neformalnom druženju do dugo nakon promocije.

Više možete pogledati OVDJE.

Poslijednja izmjena danaPetak, 21 Veljača 2020 22:16
 
index Instagram400x230 youtube