Dan župnog zajedništva i Božićni koncert u Studencima

U župi i svetištu Presvetog Srca Isusova u Studencima i ove je godine na blagdan Nevine dječice, u narodu često nazivan i Mladenci, bilo svečano.

Već nekoliko godina na ovaj dan se slavi župno zajedništvo i povezanost, a na svetoj Misi blagoslove se djeca koja dođu u velikom broju.

Na blagdan Nevine dječice svugdje u svijetu u kršćanskim crkvama slavi se spomen na nevinu djecu koju je dao ubiti Herod, židovski kralj koji se bojao za svoje prijestolje, a kako nije uspio naći novorođenog Boga, Isusa Krista, dao je ubit svu djecu do dvije godine starosti. Upravo o stradanju djece u prigodnoj propovijedi govorio je don Petar Filipović, župni vikar u Studencima koji je slavio svetu Misu skupa sa župnikom don Ivanom Štironjom.

Na kraju svete Mise božji blagoslov na djecu okupljenu oko Oltara zazvao je župnik don Ivan koji je pozvao sve nazočne u Pastoralni centar na koncert i druženje.

Božićni koncert „Svim na zemlji“ otvorili su najmlađi veselom izvedbom pjesme „Zvončići, zvončići, a s njima je pjevala i cijela dvorana koja je bila pretijesna da primi sve koji su došli poslije svete Mise.

Kako reče voditeljica Zdravka Pokrajčić, inače vrlo aktivna mlada župljanka, Studenci imaju mnogo izvora, ali jedan je uistinu poseban. Riječ je o pjevačkoj skupini „Izvor“ koja je otpjevala pjesmu „Veseli se Majko Božja“.

Dječji župni zbor „Plavi anđeli“ izveli su pjesmu „Zvončići maleni pjevaju,“ a pjesmu „Zrno vjere“ otpjevao je Mješoviti župni zbor „Vrelo života“ koji je otpjevao i u hrvatskom narodu najpoznatiju božićnu pjesmu „Narodi nam se“ koja se slobodno može nazvati hrvatskom božićnom himnom.

Svoju božićnu čestitku kroz nekoliko „bećaraca“ uputili su studenački Bećari koji su ovom prigodom bili „pojačani“ glasom župnika don Ivana Štironje.

Nakon pjevačkog dijela na red je došao folklor, a da HKUD Studenčica ne mora brinuti za folklornu budućnost pokazali su najmlađi polaznici koji su izveli kolanje i poskočicu uz burno odobravanje iz dvorane.

Nakon najmlađih nastupila je srednja plesačka skupina izvedbom plesova i pjesama Zapadne Hercegovine. HKUD Studenčica svoju djelatnost temelji na promicanju hrvatske pučke baštine u Hercegovini, očuvanju tradicijskih narodnih nošnji, pjesama i glazbala, narodnih plesova kao što su trusa, lindžo, i poskočice iz Hercegovine i Bosne, te različitih dijelova Hrvatske. Splet pjesama i plesova Zapadne Hercegovine izvela je starija folklorna skupina, a bina je bila pretijesna jer ih je nastupio veliki broj.

Na kraju je sve pozdravio studenački župnik don Ivan Štironja, a potom je uslijedilo darivanje najmlađih, pomagali su i Bećari.

Popularno „treće poluvrijeme“ bilo je znaku pjesme i veselja. Župljani su po običaju i ovaj put donijeli ića i pića u izobilju, a članovi velikog zbora i Bećari potrudili su se za pravi štimung, pjevalo se i igralo „sve u šesnaest.“

Prijašnjih godina na ovoj se večeri predstavljao i župni godišnjak „Povezanost“ koji zbog tehničkih razloga nije bio gotov, a bit će odmah po Novoj godini.

 
index Instagram400x230 youtube