Duhovna strana pobijedila komercijalnu [Advent u Ljubuškom]

I dosad se posljednjih godina u Ljubuškom obilježavalo predblagdansko adventsko vrijeme, uglavnom u organizaciji Udruge mladih Agape, koja je održavala svoj humanitarni Božični sajam, no nikad nije bilo kao ove godine.

U organizaciju se uključio Grad Ljubuški, želeći na taj način obilježiti godinu u kojoj je Ljubuški dobio položaj Grada, pa je napravljen iznimno bogat i raznovrstan program uklopljen u priredbu “Advent u Ljubuškom” od 1. do 24. prosinca pokraj zgrade Gradske uprave. U zimskom gradu održavali su se različiti susreti, priredbe, okupljanja, a adventske kućice imale su ponudu raznovrsnih hercegovačkih i drugih specijaliteta po prigodnim cijenama, božićne jaslice, s posebnom atrakcijom – besplatnim klizalištem veličine 20×10 m, koje je prvi put viđeno u Ljubuškom.

Duhovna strana adventa iskazana je i istaknuta paljenjem adventskih svijeća tijekom četiriju adventskih nedjeljnih večeri, u kojima su sudjelovale sve ljubuške župe predvođene župnicima. U programu su na specifičan način sudjelovale različite društvene skupine i pojedinci. Stanovnici Ljubuškog su oduševljeni, a da je tako, svjedoči broj posjetitelja koji su svake večeri okupirali zimski grad. – Ovo je izvanredno. Istina je da je advent komercijaliziran, svugdje, u Zagrebu, u Europi, a kod nas je ipak duhovna strana zastupljena, župe su palile adventske svijeće, međutim, važno je da se ljudi okupljaju i druže u adventsko vrijeme, osjeća se dah i duh dolazećeg Božića – kazala nam je Jadranka Tolj.

Udruga mladih Agape upriličila je svoj Božićni sajam, na Humcu se u lapidariju nedjeljom nakon večernje mise održavala humanitarna priredba za potrebite “Advent na Humcu”, mladi iz župe Humac proveli su humanitarnu akciju “Obitelj za obitelj” i prikupljali pakete za siromašne, u dvorani sv. Ante prikupljeno je 65 doza krvi, gimnazijalci su prikupljali namirnice i dijelili pakete za siromašne obitelji…

 
index Instagram400x230 youtube