Potpisan ugovor o nastavku obnove tvrđave herceg Stjepana

Kao i u nekoliko prethodnih godina, Grad Ljubuški i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima u kulturno-povijesnu baštinu, odnosno u obnovu i očuvanje tvrđave herceg Stjepana. Nakon obnove središnjih i jugoistočnih bedema, braniča kule, a zatim i sjevernih bedema 8, 9 i 10, ovog proljeća će se provoditi radovi na dijelu bedema 4 na južnoj strani tvrđave.

Nakon provedbe postupka javne nabave, u srijedu su u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Društvo za građevinarstvo “Građevinar-Fajić” d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić potpisali ugovor „Zaštita nacionalnog spomenika Stari grad Ljubuški“ u iznosu od 149.682,78 KM s PDV-om. Iskustvo rada na ovom lokalitetu, navedena tvrtka ima iz ranijih zahvata na obnovi tvrđave herceg Stjepana.

Nedavno smo završili bedem 8, 9 i 10. Prijavili smo se na novi natječaj i danas zaključili ugovor za radove na bedemu 4. Imamo dovoljno vremena za obaviti posao te za samu pripremu kako bi uspješno realizirali ovaj projekt – kazao je Ekrem Maksumić ispred izvođača radova.

Sredinom travnja tvrtka krenuti će izvođenje radova na bedemu 4, a sami rok za izvršenje je 135 dana od dana uvođenje izvođača u posao.

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo da nastavljamo suradnju sa tvrtkom Građevinar-Fajić koja ima sve potrebne dozvole za rad na nacionalnim spomenicima. Prezadovoljni smo suradnjom s ovom tvrtkom i mislim da su rezultati njihovog rada i ulaganja od strane Grada Ljubuškog, uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i športa i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, vidljivi svim našim sugrađanima – rekao je u obraćanju medijima gradonačelnik Vedran Markotić.

Srednjovjekovna tvrđava herceg Stjepana najmonumentalniji je arheološki lokalitet na području Ljubuškog. Kompleks utvrde sastoji se od dva dijela. Tijekom 17. stoljeća dubrovački su majstori prvi put obnovili zidine, no kroz stoljeća kasnije je tvrđava oštećivana čemu su najviše doprinijeli potresi. 2003. godine je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina dobrim dijelom je obnovljena. Realizacijom ranijih projekata prekogranične suradnje, te izvođenjem planiranih radova na bedemu 4, ovaj simbol Ljubuškog bit će korak bliže potpunoj obnovi što je cilj Gradske uprave, jer će time Ljubuški dobiti još jedno nezaobilazno turističko odredište te će od propadanja biti sačuvana vrijedna povijesna baština budućim naraštajima.

Gradonačelnik Markotić je kazao kako je najveći dio sredstava u obnovu uložen kroz INTERREG IPA projekt, dok su preostale aktivnosti financirane iz vlastitih sredstava te uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke i federalnih ministarstava.

– Kad se izvrše radovi na bedemu 4, otprilike 70% građevinskih radova na obnovi tvrđave bit će urađeno. Ostaju nam još dvije kule unutar tvrđave za koje smo aplicirali s našim partnerima iz Hrvatske i Crne Gore na nastavak INTERREG IPA projekta gdje se nadamo pozitivnim rezultatima kako bi u idućoj godini završili njezinu obnovu – istaknuo je gradonačelnik Markotić dodavši kako bi završetkom građevinskih radova uslijedilo uređenje unutarnjih prostorija, postavljanje rasvjete, ljetne pozornice i svega ostalog što je potrebno za potpuno uređenje tvrđave na zadovoljstvo stanovnika Ljubuškog.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 07 Ožujak 2024 08:18
 
index Instagram400x230 youtube