Broj poljoprivrednih registriranih gospodarstava u Ljubuškom konstantno raste

U poljoprivrednoj proizvodnji u Ljubuškom najviše su zastupljeni prinosi krumpira. Proizvodnja, posebice mladog ljubuškog krumpira, već se pozicionirala na tržištu, iako postoji problem nereguliranosti tržišta. Pored krumpira, najzastupljeniji su rajčica, crveni luk i lubenica.

Prema informacijama iz Odjela gospodarstva Grada Ljubuškog, koje su objavljene u Strategiji razvoja Grada Ljubuškog od 2014. do 2024. godine, a koje donosi portal Bolji Ljubuški, broj poljoprivrednih registriranih gospodarstava od 2010. godine konstantno raste.

U Gradu Ljubuškom tako postoji 2.480.00 stabala vinove loze, 50.000 stabala maslina i 15.000 smokvinih stabala, kao tipičnih kultura za ovo područje. Što se tiče maslina, njihova sadnja i prerada posebno se intenzivirala posljednjih godina.

Na prostoru Grada Ljubuškog ukupne zemljišne površine iznose 29.273 hektara, od čega 21 posto otpada na obradive površine, 22 posto na pašnjake, 52 posto na šumsko tlo, a 5 posto na neplodno zemljište. Od ukupno 12.635 ha poljoprivrednih površina oko 42 posto čine oranice, 5 posto vinogradi i 2 posto prirodne livade. Preostalih 51 posto su neplodni pašnjaci.

Kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja i pružila pomoć proizvođačima, Grad treba nastaviti raditi na uređenju poljoprivredne infrastrukture, razvijanju daljnjih poticajnih mjera i brendiranju lokalnih proizvoda.

 
index Instagram400x230 youtube