Osnovan Odjel za djecu s posebnim potrebama pri SSŠ Ruđera Boškovića u Ljubuškom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se svake godine 3. prosinca s ciljem senzibiliziranja javnosti o njihovim potrebama i pravima u svim životnim područjima.

Ovaj dan obilježit će se u brojnim udrugama koje vode brigu i provode programe namijenjene OSI, pa tako i u Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama Duga Ljubuški.

-Kao i protekle godine, organiziramo zajedničku večeru na kojoj ćemo se okupiti te uživati uz dobru glazbu i druženje s prijateljima. Svečanoj večeri, koja je planirana 10. prosinca s početkom u 18 sati u hotelu Bigeste, prethodit će sveta misa u crkvi sv. Ante na Humcu u 17 sati. Grad Ljubuški ponudio nam je da se obilježavanje dana OSI uvrsti u ovogodišnji program Adventa u Ljubuškom, na čemu smo um iznimno zahvalni, kazala je za Dnevni list defektologinja Zora Skoko, predsjednica Udruge Duga.

Brojne aktivnosti

Naime, ova Udruga osnovana je 2007. godine i trenutačno ima 48 članova različite kronološke dobi. Kroz godine postojanja, Udruga se uvijek trudila promicati prava i bolje uvjete života OSI, a to je i činila kroz brojne aktivnosti uz potporu uže i šire zajednice.

-Iznimno smo ponosni na činjenicu da smo inicirali izgradnju centra na Bučinama koji već niz godina pruža terapeutske usluge OSI. Udruga nije stala s ukazivanjem na važnost poboljšavanja uvjeta i prava OSI, pa smo tako smo inicirali i osnivanje Odjela za djecu s posebnim potrebama pri Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića Ljubuški. Uz potporu djelatnika škole, Odjel je i osnovan te ga pohađaju četiri učenika uz pomoć edukacijskog rehabilitatora i dvije asistentice, istaknula je Skoko.

Svjesnost o važnosti rane rehabilitacije

Snage su usmjerili i na ukazivanje važnosti dopune zakona koji su vezani za OSI te su pokrenuli i inicijativu da se u BiH odobri lijek Buccolam kako bi se pomoglo osobama koje imaju epileptične napade.

-Zahvaljujući stalnoj medijskoj prisutnosti i medijima koji nas podupiru širi se svjesnost o potrebama OSI, kao i o važnosti rane rehabilitacije te broju usluga koje OSI danas imaju priliku dobiti. Potrebno je i dalje ukazivati na važnost daljnjeg djelovanja i promicanja kvalitete života OSI, jer su se tek odškrinula mala vrata, a prostora za napredovanje još ima, zaključila je Skoko.

 
index Instagram400x230 youtube