Župa Vitina pokreće molitvenu inicijativu “Dođite hitro i sa mnom se poklonite Gospodinu!“

Molitvena inicijativa pod nazivom “Dođite hitro i sa mnom se poklonite Gospodinu!“(sv. Paškal), je poziv na cjelonoćno klanjanje u župnoj crkvi u Vitini.

Jednoga dana, dok se sveti Paškal u času Podizanja klanjao okrenut prema crkvi, ukaže mu se mnogo anđela koji su nosili zlatnu pokaznicu s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Sveti Paškal nije vjerovao da je to posebna milost, darovana samo njemu pa pozove druge pastire: „Dođite hitro i sa mnom se poklonite Gospodinu! Anđeli nam donose Njega. Presveti Sakrament je stavljen pred nas!” Pastiri poslušaše njegov poziv, ali oni ne vidješe ništa od onog što bijaše dano Paškalu. Dok se on klanjao, ostali su bili svjesni da prisustvuju čudu koje doživljava njihov pobožni prijatelj. Paškal je imao bezgraničnu ljubav prema Presvetom Sakramentu. Kad nije mogao ići na svetu misu, često mu se ukazivao anđeo i donosio mu svetu hostiju kojom bi zatim pričestio Sveca.

Može biti slika sljedećeg: dvorac Bran

Od svih svećenika Crkva je baš svetoga Paškala (koji nije bio svećenik) proglasila zaštitnikom euharistije, euharistijskog klanjanja i euharistijskih kongresa. I to nije slučajno jer nitko toliko nije čeznuo za euharistijom i euharistijskim klanjanjem kao sv. Paškal.

Riječi sv. Paškala “Dođite hitro i sa mnom se poklonite Gospodinu!“ su poziv i danas svakom ljubitelju euharistije i euharistijskog klanjanja, a na poseban način župljanima Vitine čija je župa posvećena svetom Paškalu. Budući da svakoga četvrtka imamo klanjanje u našoj župi, odlučili smo da svakoga zadnjega četvrtka u mjesecu, odnosno u četvrtak prije Prvog petka, imamo cjelonoćno klanjanje (od 19 sati navečer do 7 sati ujutro, dakle 12 sati klanjanja presvetom Sakramentu) na određene nakane (naznačene na dnu teksta). Započeli bismo sada u četvrtak 30. studenoga 2023. u 17:30 s franjevačkom krunicom na čast sedam radosti Blažene Djevice Marije, poslije krunice molitva sv. Paškalu pred kipom svetoga Paškala, zatim slijedi sveta misa, a nakon mise klanjanje Presvetom Sakramentu sa razmatranjima i prikladnim pjesmama u trajanju nekih 35-40 minuta.

Poslije toga slijedi klanjanje u tišini do 7 sati ujutro kada molimo posvetnu molitvu Srcu Isusovu i Marijinu (jer je prvi petak u mjesecu), pjevamo Divno je dakle tajni ovoj, podjeljujemo blagoslov s Presvetim, odlažemo Sakrament u svetohranište i sve završavamo jutarnjom svetom misom.  U petak ujutro bit će mogućnost za svetu ispovijed, posebno za one koji imaju pobožnost Prvih petaka, pobožnost Srca Isusova. 

Da bismo mogli ostvariti ovu molitvenu inicijativu, trebaju barem dvije osobe biti u svakom trenutku preko cijele noći pred Presvetim. Stavili smo listu na dno crkve u župnoj crkvi na klupi da možete upisati svoje ime i vrijeme kada želite biti pred Presvetim. Najveći problem će biti poslije ponoći. Međutim, što je žrtva veća, veća je i ljubav prema Gospodinu. Nadamo se da neće biti praznih rubrika.

Rado pozivamo i vjernike koji nisu naši župljani da dođu i zajedno se sa nama i sv. Paškalom klanjamo Isusu.

Opis fotografije nije dostupan.

Molitvene nakane klanjanja

U ovoj pobožnosti (cjelonoćno klanjanje) ponizno ćemo moliti svetoga Paškala: 

Da moli za nas i s nama kako bi Trojedini Bog pohodio svojom milošću svaki naš dom i naše obitelji.

Da blagoslovi našu djecu i mlade i neka ukloni od njih sve napasti i opasnosti!

Da iskorijeni iz našega naroda bogohulnu psovku.

Da pohodi sve koji boluju i pate na duši i tijelu.

 
index Instagram400x230 youtube