Grad Ljubuški: Projekt odvodnje oborinskih voda u naselju Radišići

Grad Ljubuški: Projekt odvodnje oborinskih voda u naselju Radišići Radisici.ba

Na inicijativu Milenka Miličevića-Miće te stanovnika području naselja Radišići Donji analizirala se primjena sustava odvodnje oborinskih voda.

Dobro koncipirana odvodnja ceste osigurava u znatnoj mjeri stabilnost trupa i kolničke konstrukcije. Zbog štetnog djelovanja vode u svim njenim oblicima, teži se osnovnom načelu da odvodnja mora biti kontrolirana i učinkovita. Prikupljena voda mora biti preusmjerena najkraćim putem do recipijenta ili otvorenog vodotoka. Uslijed djelovanja vode dolazi do erozije, ugrožavanja stabilnosti nasipa i pokosa te gubitka nosivosti prometnice zbog čega dolazi do smanjenja predviđenog vremenskog razdoblja uporabe prometnice.

Rješenje je mreža otvorenih kanala postavljena tako da zahvati svu oborinsku vodu u naselju sa pripadajućih slivnih površina.

Integralnim i klasičnim pristupom, u skladu s prihvaćenim načinom odvodnje putem zelenih površina i otvorenih kanala moguće je dodatno povećati pozitivan utjecaj na ekosustav naselja Radišići i okoliša. To je koncept u kojem se oponaša prirodni način kretanja vode u okolišu.

Od glavne državne ceste, naseljenog mjesta-puta koji prolazeći uz kuće:Markići,Dugandžići,Škrobe,Pervani,Miličevići,Hrstići,Bašići,Madžari,Bunoze,Paponje,Šunjići,Šarci,Primorci,Pavlovići te ostalih prilazi stanovnika koji se odvajaju nizovima stambeno-gospodarskih kuća.

Projekt „Rekonstrukcija ceste u naselju Radišići Donji“ financiran je sredstvima Grada Ljubuškog i ŽZH-e.

 

 

radisici_2.jpg

 

radisici_1.jpg

 
index Instagram400x230 youtube