Plantaža se vraća poljoprivrednicima, cilj daljni razvoj agrara

Istaknuto Plantaža se vraća poljoprivrednicima, cilj daljni razvoj agrara

Poljoprivredno zemljište na ulazu u Ljubuški, poznatije kao Plantaža, nakon višegodišnjih peripetija vraća se poljoprivrednicima.

Gradsko vijeće Ljubuški na sjednici je donijelo odluku o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog, piše Večernji list BiH.

Sklapanje ugovora

Odlukom se utvrđuje postupak dodjele koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog i regulira predmet koncesija, tijela nadležna za provođenje postupka dodjele koncesija i nadzor nad ostvarivanjem koncesija. Koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog dodjeljivat će se provođenjem postupka javnog prikupljanja ponuda na temelju članka 10. Zakona o koncesijama. “Gradonačelnik će objaviti poziv za javni natječaj za prikupljanje ponuda za dodjelu koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog”, stoji u odluci koja se našla pred vijećnicima Gradskog vijeća. Nadalje se navodi kako će koncesionar nakon provedenog postupka dodjele koncesije s podnositeljem odabrane ponude sklopiti ugovor o koncesiji sukladno odredbama Zakona o koncesijama. Ugovor o koncesiji sklapa se na određeno razdoblje od 30 godina. Odlukom o pokretanju postupka o dodjeli koncesija za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog obuhvaćeno je 349.700 četvornih metara iznimno kvalitetnog zemljišta na kojem se godinama uzgajala vinova loza za potrebe najstarije vinarije u BiH. Zemljište je podijeljeno na osam parcela površine od 4 do 5 ha.

Naime, Vinarija u Ljubuškom s djelovanjem je počela još 1882. Odluci Gradskog vijeća prethodila je odluka Vlade ZHŽ-a o davanju suglasnosti Općini Ljubuški za dodjelu koncesije za korištenje poljoprivrednog zemljišta na području općine Ljubuški. Naime, spomenuto zemljište je u posjedu ZHŽ-a. V. d. gradonačelnika Vedran Markotić ovom prilikom zahvalio je Vladi ZHŽ-a, ističući kako je spomenuta odluka od velikog značaja za Grad Ljubuški i razvoj poljoprivrede.

“Ovim putem još jednom Vladi ZHŽ-a želimo zahvaliti na ostvarenim preduvjetima kojima je omogućeno Gradu Ljubuškom kao jedinici lokalne samouprave da pokrene, provede i realizira postupak dodjele koncesija poljoprivrednog zemljišta, a sve u svrhu rasta i razvoja poljoprivredne djelatnosti na području Ljubuškog, odnosno ZHŽ-a”, poručio je Markotić.

Zamjena nekretnina

Dodaje kako posebnu zahvalu upućuje ministru financija i dopredsjedniku Vlade ZHŽ-a Toniju Kraljeviću koji je imao važnu ulogu u povratku zemljišta ljubuškim poljoprivrednicima. Na sjednici su se, između ostaloga, još našli prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o proračunu Grada Ljubuškog za 2020. godinu, prijedlog odluke o izmjeni i dopuni odluke o provođenju prostornog plana Grada Ljubuškog 2015. - 2025. godine, prijedlog zaključka o zamjeni nekretnina između Grada Ljubuškog i mesne industrije “Braća Pivac” d.o.o. Čitluk, prijedlog odluke o dodjeli jednokratnih financijskih potpora studentima Grada Ljubuškog za akademsku 2020./2021.

 
index Instagram400x230 youtube