28 godina od ubojstva generala Kraljevića i njegovih osam vojnika – nema optužbe, nema krivca, nema smiraja [video]

Istaknuto 28 godina od ubojstva generala Kraljevića i njegovih osam vojnika – nema optužbe, nema krivca, nema smiraja [video]

Svetom misom zadušnicom u mjesnoj crkvi u Kruševu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja na mjestu pogibije u mjestu Kruševo, danas je obilježena 28. godišnjica ubojstva zapovjednika HOS-a, generala Blaža Kraljevića i njegove osmočlane pratnje.

Vijence ispred spomen obilježja položili su članovi obitelji ubijenih HOS-ovaca, predstavnici udruga HOS-a iz BiH i Hrvatske i nekadašnji vojnici HOS-a.

Osam vojnika, Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac, Marko Stjepanović te general HOS-a Blaž Kraljević, ubijeni su na današnji dan 1992. godine, a njihova tijela uklonjena su s mjesta pogibije s namjerom da se bace u more.

Zapovjednik HOS-a Blaž Kraljević i njegovih osam vojnika ubijeni su 9. kolovoza 1992. godine u mjestu Kruševo, na vojnom punktu kojeg su nadzirale snage HVO-a, a pri povratku iz Mostara prema Ljubuškom gdje se nalazilo Zapovjedništvo HOS-a.

Ovo je bila jedna od najtežih tragedija Hrvata u BiH i ali i jedna od najvećih mrlja i sramote Hrvata u BiH koja je zasigurno značajno odredila daljnji tijek rata u BiH.

Ni do danas nitko nije odgovarao za devet ubijenih ljudi, a sve su manje nade i da hoće.

 
index Instagram400x230 youtube