Sarajevo-prijestolnica fake antifašizma

Nakon svete mise koju je u sarajevskoj katedrali u subotu 16. svibnja služio kardinal Vinko Puljić za nevino pobijene na Bleiburgu i Križnom putu,

a koja je sarajevske lažne antifašiste digla na zadnje noge, na svijetlo dana iznijelo je neke činjenice za koje šira javnost nije znala ili nije, slučajno ili namjerno, obraćala dovoljno pozornosti, piše Hrvatski Medijski Servis.

Jer kao što reče Željko Ivanković, bh. i hrvatski pisac, nakon tih događanja, legitiman je svaki protest, pa i taj protiv mise, ali zar se antifašizam trenira u angažmanu protiv mise ili samo protiv mise, te kako u Sarajevu ulica i škola nazvanih po fašistima ima koliko hoćete, ljudi stanuju u tim ulicama desetljećima, šalju djecu u te škole, a jedini im je problem jednosatna misa.

S druge strane politolog Danijel Vidović, i bivši dopredsjednik Gradskog vijeća Mostara, u emisiji “Iz prve ruke” RTV Herceg Bosne, kaže kako bi se atmosfera oko mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga i križnih putova najbolje mogla sažeti u sintagmi “kulminacija pomračene totalitarne svijesti”, te da su reprezentanti bošnjačke i sarajevske politike zbog prikrivanja unutarnjih problema i afera odlučili zloupotrijebiti nešto što je katolicima svetinja.

No, iako znam da spada u osobe koje nisu baš neinformirane, kako o Drugom svjetskom ratu i političkim prilikama u BiH, Vidović je u toj emisiji otkrio kako do neki dan nije znao da u Sarajevu ima više ulica s ustaškim nazivljem nego u Mostaru.

Zlobnici bi rekli Sarajevo je veći grad od Mostara, a i u vrijeme NDH u ustašama je zasigurno bilo više ustaša Sarajlija nego Mostaraca, pa po toj logici zakona velikih brojeva „red“ je da u glavnom gradu BiH ime više ulica koje nose ustaška imena nego u Mostaru.

– Znate da je Mostar uvijek u fokusu kada su u pitanju sporni nazivi ulica, koji doista jesu sporni, a Sarajevo se nikada nije spominjalo. U Sarajevu imamo 6 ulica nazvanih po ustašama i svi su muslimani. Činjenica je da je u postrojbama tadašnje NDH poginulo više bh. muslimana nego bh. Hrvata – kazao je Vidović.

Imena ulica koja nose nazive po ustaškim časnicima i dužnosnicima u Mostaru, koje nikada nije trebalo stavljati, neka budu sramotu onima koji su to predložili i onima koji su ih usvojili.

No, danas je šira javnost saznala da u Sarajevu, fake ili lažnom bastionu antifašizma postoje ulice s imenima osoba koje imaju ustašku, fašističku prošlost, ali uvijek je zvono i sva medijska pozornost bila usmjerena na Mostar.

Stoga mi na pamet pada da je prošlogodišnji okrugli stol u Gradskoj vijećnici u Mostaru, u okviru USAID-ovog projekta “PRO-Budućnost”, na temu „Mostarska inicijativa – Moralna i etička obaveza“ – rasprava o inicijativi i peticiji za promjenu spornih naziva ulica u Mostaru. Na jednom mjestu našli su se tada borci i branitelji, žrtve rata, logoraši, novinari, aktivisti, vjerski čelnici i utjecajne osobe iz Mostara, kako bi razgovarali o ulicama koje nose imena ustaških časnika i dužnosnika NDH.

Uvodničari su bili novinari Vuk Bačanović i Ivan Šušnjar, predsjednik SABNOR-a Sead Đulić i Ivan Vukoja, direktor HNK Mostar, uz moderaciju Martina Raguža i aktivno sudjelovanje prisutnih, među njima i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, a koji su dali jasne i konkretne prijedloge za rješavanje ovog bitnog pitanja u interesu svih građana.

Sve prisutne tada je pozdravio i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je govorio o ovoj temi i činjenici da se na njegov prijedlog dva puta i jednom na prijedlog OHR-a, u Gradskom vijeću Mostara pokušalo promijeniti sporne nazove ulica, ali tzv. Probosanske snage, SDA, SDP, Stranke BiH, nisu to željele podržati.

Sada kada su na svijetlo dana izišle nove činjenice, za očekivati je da se uskoro organizira i održi sličan okrugli stol u Sarajevu. Pozdravnu riječ mogao bi recimo uputiti gradonačelnik Abdulah Skaka. Bilo bi lijepo da uz brojne sarajevske fake antifašiste, razne pašoviće, nakaše, kojoviće.., stare i mlade partizanske, NVO aktiviste, recimo okrugli stol završi zaključkom da se promijene imena svih ustaških ulica u glavnom gradu, neka stara vrate, a neka dužnosnika iz totalitarnog komunističkog sustava uklone.

Možete li zamisliti taj scenarij. Ja, iskreno NE! Ni u snu.