Krešić: Mržnja je ujedinila fašiste svih boja protiv Hrvata katolika

Orkestriranu harangu i stvaranje atmosfere linča prema Hrvatima i katolicima u BiH te kardinalu Vinku Puljiću, zbog subotnje mise za nevine žrtve Bleiburške tragedije i križnih puteva koja je održana u sarajevskoj Katedrali, za Hrvatski Medijski Servis je komentirao Zoran Krešić, novinar Večernjeg lista.

Sumirajući sve što je izrekao, moglo bi se kazati da Krešić smatra da je “mržnja ujedinila fašiste svih boja protiv Hrvata – katolika” te da bi svi oni, barem po onome kako zvuče, svog zajedničkog neprijatelja željeli izvesti pred streljački vod ili makar prijeki sud, piše HMS.

Novinar Večernjeg lista povukao je paralelu između današnjeg vremena i vremena okončanja Drugog svjetskog rata.

-Na završetku II. Svjetskog rata bilo je dovoljno da netko iz mase prokaže osobu i da on završi na stratištu, logoru. Oni sretniji su završavali samo s modricama i lomovima kostiju. Nevažno jesu li postojali ikakvi dokazi osobe koja je prokazivala. Bila je dovoljna samo riječ revolucionarnih pravovjernika. Tako je bilo niz godina, a onda su čak i komunisti uspostaviti sudove, koji su počesto bili farsa, ali je bila zadovoljena makar procedura, kazao je Krešić.

Dodaje da se taj projicirani govor mržnje, nesnošljivosti, prijetnji i zastrašivanja, javnih presuda i osuda njeguje godinama u Bosni i Hercegovini, a eskalira godinama u glavnome gradu.

Sugovornik HMS-a primjećuje da je ad hoc ujedinjenje “crvenih”, “zelenih” i onih koji se vole zvati liberalima moguće jedino kada je u pitanju njihov konsenzus oko zajedničkog nazivnika, odnosno iskaljivanja mržnje prema malobrojnijem narodu te prema njegovim vjerskim i drugim čelnicima.

-Predstavlja se patriotizmom. Pa je onda moguće da zeleni i crveni budu zajedno. Čak i oni koji se nazivaju liberalima. Čak i da im logistika u iskaljivanju mržnje i osuda protiv malobrojne skupine građana i njihovih vjerskih i drugih čelnika budu čak i oni koji su ulice Sarajeva nazivali po bojniku i pukovniku Hitlerova SS divizije (Handžar divizije) Sulejmanu Paćarizu i Huseinu Đozi, Muhamedu Pandži imamu koji je dočekao ustaške i nacističke vojnike u Sarajevu, Osmanu efendiji Rastoderu, pripadniku muslimanske policije kojeg su poslijeratne komunističke vlasti proglasile ratnim zločincem…, rekao je Krešić.

Istaknuo je da svi pobrojani imaju zajedničkoga neprijatelja kojega bi, barem kako zvuče, izvesti pred streljački vod ili, ako ništa drugo, prijeki sud.

-Zajedno s njima su bili i jugonostalgičari, bivši HOS-ovci. Svi oni imaju zajedničkog neprijatelja kojega bi i danas trebalo, tako makar zvuče, pred streljački vod ili makar prijeki sud. Problem je ‘šaka jada’ Hrvati u BiH, njihovi crkveni i politički dužnosnici. Oni su krivi jer je jednima propala Jugoslavija. Drugima su krivi što su odustali od planova do Drine. Trećima su pak krivi jer ne pristaju na to da Bosna bude država jednoga naroda. Četvrtima pak jer su protiv Sejde Komšića … Mržnja je dakle ujedinila fašiste svih boja protiv Hrvata katolika, rekao je Krešić za HMS te nastavio:

-I dovoljno je samo da netko upre prstom i da se rulja sruči, izrekne presude i osude. Zvuči poznato…, rekao je novinar Zoran Krešić.