Dr. Marjanović: Ovaj virus korone je hinjav

Bh. ugledni znanstvenik Damir Marjanović gostovao je na Face TV-u, a komentirao je događaje vezane uz pandemiju korona virusa. Između ostalog odgovorio je i na pitanje ‘ako u korona virusu postoje sekvence HIV-a, može li se SIDA premijeti preko Korona virusa?’

- Sve zavisi koja sekvenca HIV-a je ugrađena… Ne znamo sve puteve kojima se prenosi virus, one koje znamo trebamo presjeći! Korona funkcionira kao kompjuterski virusi: uđe u organizam, koristi naš mehanizam da iskoristi proces umnožavanja i uvjeri naš organizam da radi u njegovu korist! Znanstvenici bi trebalo da smiju sve! Možda je virus ovdje bio u prosincu, ne znamo…, hajmo se pripremiti da će se na jesen vratiti. Ovaj virus korone je podmukao, hinjav.

Je li ovo biološko oružje?

- Sve možete iskoristiti kao biološko i političko oružje:ovaj virus političari koriste da promijene strukturu političkih sistema u svojim zemljama! Jedno drugačije proljeće je pred nama: nisam poljubio oca za rođendan i Uskrs, ako majci ne mogu čestitati Bajram, onda stvari u mom mikro svijetu neće biti iste, onda zamislite šta se događa na makro planu!

Ja vjerujem u vakcine! Sačekat ćemo na vakcinu, postoji algoritam, to traje, nakon tri godine ćemo tek moći da analiziramo i znamo šta se desilo, imate 115 kandidata za vakcinu…, možda ćemo dogodine imati vakcinu koja u datom momentu neće biti efikasna u potpunosti,ali ćemo je prihvatiti-bolje išta nego ništa!

Koliko je virus u BiH odmakao od onog u Kini, Njemačkoj…treba sekvencirati i zbog vakcine, moramo znati koji tip virusa je kod nas prisutan….ima li ih više? Nije mi jasno zašto sada ne testiramo?!

- Kada imate testove, uđete u znanstveno testiranje! Test nije lijek. Kada kupujete auto, prvo ga testirate, je li? Mi smo kupili auto ali ga ne vozimo…, ako ukinete više mjera odjednom, nećete znati koja mjera je bila problem… Da su izbori prekosutra možda bi ranije ublažili mjere, ako se dokaže da su se dogodile kriminalne aktivnosti sa respiratorima, to više nije kriminal, to je zločin, kazao je između ostalog Marjanović za Face TV.