APEL: Cjepivo za koronavirus ne smije sadržavati stanice pobačenih beba

Istaknuto APEL: Cjepivo za koronavirus ne smije sadržavati stanice pobačenih beba

Više američkih civilnih pokreta i crkvenih organizacija koje se zalažu za poštivanje i zaštitu vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti u svojem pismu dr. Stephenu M. Hahnu, povjereniku američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), zahtijevaju da buduće cjepivo protiv koronavirusa bude u potpunosti u skladu sa etičkim i znanstvenim principima te da u sebi ne smije sadržavati stanice pobačenih beba, objavila je 18. travnja američka Catholic News Agency (CNA).

Spomenuti pokreti i crkvene organizacije, kojima se pridružio i dio članova Biskupske konferencije SAD-a, ističu kako snažno podržavaju napore znanstvenika iz cijeloga svijeta u pronalasku cjepiva protiv koronavirusa koji izaziva bolest COVID-19, ali ističu kako to cjepivo ni u kojem slučaju ne smije biti etički i moralno dvojbeno kad je riječ o sastojcima koji će se naći u istome.

„Iznimno je važno da svi Amerikanci dobiju cjepivo koje će se proizvoditi na etičkim standardima kako ne bismo morali birati između cijepljenja protiv ovoga potencijalnog smrtonosnog virusa i naše savjesti. Srećom, nema potrebe za takvim eksperimentima jer su dostupne druge stanične linije ili procesi koji ne uključuju stanice iz pobačaja, a redovito se koriste pri proizvodnji drugih cjepiva“, navodi se u pismu dr. Hahnu, povjereniku američke Agencije za hranu i lijekove. U pismu se navode i neke prijašnje dvojbene prakse kad je o proizvodnji nekih drugih cjepiva riječ, pri čemu optužuju i određene farmaceutske tvrtke koji su, prema njihovim riječima, zanemarili etičke standarde pri proizvodnji određenih cjepiva, odnosno da su koristili „problematične stanice“ pri izradi istih, prenosi Nedjelja.ba.

Među potpisnicima ovoga pisma nalazi se i nadbiskup Kansas Cityja Joseph Naumann, predsjednik Vijeća za život Biskupske konferencije SAD-a, čelnici triju drugih vijeća Biskupske konferencije SAD-a, kao i vođe drugih katoličkih, ali i nekatoličkih udruga i organizacija koji traže da se što prije pronađe cjepivo za ovu zaraznu bolest, ali također zahtijevaju da se „u razvoju takvih cjepiva poštuju temeljna moralna načela i principi prema kojima je ljudski život svet i nikad ga ne treba iskorištavati“.

Osim nadbiskupa Naumanna, pismo su potpisali nadbiskup Oklahoma Cityja i predsjednik biskupskog Vijeća za unutarnju pravdu i ljudski razvoj Paul Coakley, biskup Fort Wayne-South Benda i predsjednik biskupskog Vijeća za doktrinu Kevin Rhoades, biskup Marquettea i predsjednik biskupskog Pododbora za zdravstvena pitanja John Doerfler. Također, potpisnici su, među ostalim, i predsjednik Katoličkog liječničkog zbora Michael Parker, predsjednik Nacionalnog katoličkog centra za bioetiku Joseph Meaney, kao i predsjednica Nacionalnog udruženja katoličkih medicinskih sestara Ellen Gianoli.

Pismo pokreta za život primarno je poslano američkoj Agenciji za hranu i lijekove, ali je kopija istoga dostavljena i administraciji predsjednika Donalda Trumpa, nakon što je predsjednik SAD-a obznanio svoj plan za oporavak američkog gospodarstva u jeku pandemije koronavirusa koja je snažno pogodila Sjedinjene Države i teško je procijeniti kad će početi jenjavati.

Podsjetimo, Papinska akademija za život još je 2005. godine osudila neetičnu (i nekršćansku) praksu koja se ponegdje koristi u proizvodnji i korištenju cjepiva te je zaključila da je katolik koji to zna i unatoč tome koristi takva moralno i etički sporna cjepiva, proizvedena korištenjem stanica pobačenih beba – moralno odgovoran i čini grijeh.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 20 Travanj 2020 11:12