“Ne bojmo se”

Istaknuto “Ne bojmo se”

Isus je položen u grob. Ali nije niti smo pobijeđeni. Čekamo čas njegova proslavljenja. Velika subota događaj je koji nam korak po korak objašnjava to otajstvo.

Okupljeni vjernici na bogoslužju su u tmini. Započinje Služba svjetla. Ognjem se pali uskrsna svijeća od koje svi onda preuzimaju plamen. Svjetlo raspršuje tminu.

Slijedi Služba Riječi. Navješćuje se 7 odlomaka iz Starog zavjeta, a najmanje 2 među kojima mora biti izvješće o prelasku preko Crvenog mora. Iz Novog zavjeta se čita odlomak iz poslanice Rimljanima i odlomak iz Evanđelja. Bog nije šutio kroz povijest. Najprije je govorio preko židovskog naroda, nakon toga počinje govoriti preko svakog onog tko prihvati njegovu riječ.

Ovime počinje Krsna služba. Isus je uskrsnuo, krštavamo se u njegovo ime te mijenjamo svijet. Ako ima katekumena ili djece za krštenje, onda se to čini ove noći. S Kristom smo pobjednici nad svim zlom.

Bogoslužje se nastavlja Službom euharistije. Bog nas nije ostavio same na ovoj zemlji, uvijek je s nama pod prilikama kruha i vina. Očišćena srca trebali bismo pristupati Stolu Gospodnjem i tu crpiti snagu za svoje svakodnevno djelovanje.

Ovako je ukratko Crkva zamislila bogoslužje ove večeri. Uvijek je primjereno, ali ove godine na poseban način.

Kažu da nas je napao neki virus zvani korona. Ako ne napravimo to i to, bit će nam tako i tako. Moramo slušati. I strah se počinje uvlačiti u nas. Što će biti s nama?

Isus Krist djeluje drukčije. On nas potpuno oslobađa, ama baš svaki strah tjera iz naše sredine. Stoga slijedimo njega, a ne zloguke proroke. Budemo li živjeli kako treba, onda nam nikakav virus ne može baš ništa. Uostalom, zar od uobičajene svakogodišnje gripe ne umre više ljudi? I nitko od svega ne stvara paniku. Isto tako zar ih svakodnevno ne umre više od gladi, pogine na cestama, bude ubijeno u pobačaju? I ovi koji sada galame o svemu tomu šute. Očito se nešto drugo iza brada valja. No, dok ne saznamo točno što slušajmo upute stručnih ljudi. Nemamo pravo ni na koji način nekoga ugroziti, pa ma što mislili u svojoj glavi.

Zakoračimo sa svojim Bogom u pravu budućnost. A ona je u slijeđenju Njegove Riječi i u ljubavi prema svemu i svakome.