Likvidacija Blaža Kraljevića: Još i danas se ne zna istina o ubojstvu HOS-ovca

General HOS-a Blaž Kraljević ubijen je na jučerašnji dan pod nerazjašnjenim okolnostima u mjestu Varda kraj Kruševa.

Kraljević se s osam vojnika vraćao iz Mostara prema Ljubuškom, gdje se nalazilo Zapovjedništvo HOS-a za Hercegovinu, kada su iz zasjede pripadnici HVO-a otvorili vatru na njihove automobile.

Jedan vojnik HVO-a je poginuo, dok je drugi bio ranjen.

Ubojstvo Kraljevića i njegovih vojnika do danas je ostalo nerazjašnjeno, a većina nagađanja idu u smjeru da se šefa hercegovačkog HOS-a likvidiralo zbog odnosa HSP-ove vojne frakcije prema HVO-u.

Protiv sporazuma Boban-Karadžić

Četiri mjeseca prije ubojstva Kraljević je izdao proglas potpisan u Ljubuškom protiv “sporazuma Boban – Karadžić o prekidu neprijateljstava” postignutog 6. svibnja na tajnom sastanku u Grazu, a istog mjeseca dobiva čin general-bojnika. U 2. kolovoza postaje članom Glavnog stožera Armije BiH.

Čelnik Hrvatske zajednice Herceg Bosne Mate Boban pozvao je tjedan dana poslije na sastanak u Mostar, na kojem je zatražio od Kraljevića da stavi HOS pod zapovjedništvo HVO-a te da razoruža Bošnjake u HOS-u. Kraljević je odbio jedno i drugo.

Posthumno odlikovan

Nakon toga se u hotelu “Ero” obratio novinarima najavljujući formiranje zajedničkog zapovjedništva HOS-a, HVO-a i Armije BiH. Potom je zajedno sa svojom pratnjom sjeo u dva automobila i krenuo prema Ljubuškom u koji nikad nije stigao.

Kraljević je pokopan 13. kolovoza na groblju u mjestu Lisice. Posmrtno ga je HSP odlikovao činom krilnika, a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 3. prosinca 1996. redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.