Pauletić: Kako stoje stvari u "našim" jadnim medijima, dobro je da uopće ima ‘ko napravit film s tematikom iz Domovinskog rata”

Film ‘General‘, redatelja Antuna Vrdoljaka ne prestaje izazivati zanimanje kod domaće publike. Još je prošli tjedan objavljivano da je ovaj film u kinima pogledalo blizu 30 tisuća gledatelja, što je jedno od najboljih otvaranja hrvatskog filma od osamostaljenja. Vrdoljakovo filmsko ostvarenje danas je na svome Facebooku komentirao Robert Pauletić.

“Pogleda san “Generala” i zapamtija jednu od zadnjih rečenica: “Hrvatska će postojat dok se budemo sićali ove naše boli”. S obzirom na to da se mi očito svega slabo sićamo (a u našim medijima imamo i one koji su plaćeni da nam to sićanje zatiru), nije ni čudo da General nije dobija Zlatnu arenu, nego ju je dobija ko je već dobija.

Film je inače korektno napravljen. “Tanji” dio su mi priče o generalovim ljubavnim vezama, puno bolji dio filma je onaj ratni.

Naježija san se na scenu kad generalu Gotovini pokazuju slike naših redarstvenika kojima su u Borovu Selu Šoškočanin i njegovi krvnici naživo kopali oči prije nego šta su ih zaklali. Te iste užasne fotografije vidija san i ja 1991., nekoliko dana nakon šta su nastale, i strahovito su me ogorčile. Interesantno, neki naši ovdašnji medijski zlikovci (s jugopredznakom) nikad i nikako da taj događaj spomenu, a o nekim “kontrasituacijama” desetljećima kriješte ka papagaji. Ništa čudno.

Scene bitaka u filmu možda nisu ka u Hollywoodu, ali su vrlo dobre (posebno prema kraju filma), glumci odlični (naročito Goran Višnjić, Tarik Filipović, Mustafa Nadarević, Borko Perić).
Preporuka: svakako pogledat “Generala”. Kako stoje stvari u našoj jadnoj filmskoj industriji, jadnoj filmskoj kritici i u našim jadnim medijima, dobro je da uopće ima ko napravit film s tematikom iz Domovinskog rata. Zato: hvala za Generala!” – stoji u današnjoj Pauletićevoj objavi.