Mišetić: Bidenovi ljudi shvaćaju važnost Izbornog zakona, Bošnjaci 2022. žele preuzeti cijelu državu

Luka Mišetić ugledni hrvatski odvjetnik s američkom adresom, dao je veliki intervju za portal Bild.ba.

U razgovoru je istaknuo kako je administracija predsjednika Bidena upoznata sa stanjem u BiH i važnosti izmjena Izbornoga zakona.

Bošnjačka politika, smatra, na izmjene ne želi pristati jer bi to srušilo njihov san o tomu da će 2022. preuzeti cijelu državu.

Kroz posljednje vrijeme primjetna je pojačana Mišetićeva aktivnost u javnom prostoru što se tiče političke situacije u BiH. Upitan koji je temeljni razlog za takvo što, Mišetić kaže da je postao aktivniji u osobnom svojstvu jer vidi da izbori 2022. prijete okončanjem 25 godina mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Mir je postignut 1995. godine kada su se Srbi, Hrvati i Bošnjaci dogovorili da stvore jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu u kojoj nitko od njih neće biti etnička manjina i svi će biti većina. Bošnjaci su polako razbijali ovaj sporazum birajući Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva, a uskraćivali Hrvatima mogućnost da sami biraju svog predstavnika. No, na izborima 2022. Bošnjaci će sada vjerojatno moći dovršiti proces svođenja Hrvata na etničku manjinu i stvaranja bošnjačke nacionalne države. Mislim da bi to predstavljalo kraj Daytona i povećalo vjerojatnost nestabilnosti u Bosni i Hercegovini. To bi također ugrozilo postojanje Hrvata kao kolektiva u Bosni i Hercegovini. Zato sam aktivniji, u nadi da ću skrenuti pozornost na opasnost od okončanja Daytona 2022. godine”, rekao je Mišetić.

Međutim, američki odvjetnik kaže da je moguć dogovor hrvatske i bošnjačke politike u BiH.

“Dogovor je jedino rješenje, i ono se može ostvariti. U Mostaru je to postignuto nakon mnogo godina, a može se ostvariti i na razini Federacije i na državnoj razini. Ali brine me da je atmosfera u bošnjačkim krugovima itekako protiv kompromisa s Hrvatima jer bošnjački nacionalistički elementi vide svoju priliku 2022. godine za stvaranje bošnjačke nacionalne države. Oni svakog bošnjačkog političara prikazuju kao izdajnika ako podržavaju kompromis s Hrvatima koji bi spriječio bošnjačke aspiracije da vladaju kao većina. Stoga mislim da bošnjački političari neće moći pristati na kompromis dok se ne stvori kriza, poput odgode izbora 2022. ili neke slične krize. To bi bošnjačkim političarima pružilo “pokriće” da kažu da se “san” o korištenju izbora za stvaranje bošnjačke nacionalne države ne može ostvariti, te da moraju napraviti kompromis s Hrvatima”, rekao je Mišetić za portal Bild.ba.

Referirajući se na upit kako iz američke perspektive izgleda sve ono što se događa u BiH, Mišetić kaže da je amerika trenutno zaokupljena Ukrajinom, kao i Europa i svijet.

“Mislim da se ne pridaje puno pažnje onome što se događa u Bosni i Hercegovini, ali Bidenova administracija je itekako svjesna problema Izbornog zakona. Umjereno sam uvjeren da će Sjedinjene Države učiniti sve što mogu da potaknu promjene Izbornog zakona prije izbora 2022”, kazao je Mišetić.

Upitan je li moguć potpuni raspad zemlje i neka nova organizacija Bosne i Hercegovine te kako bi zapad gledao na takvo što, Mišetić misli da to nije moguće, pogotovo ne u kraćem roku.

-NATO, Sjedinjene Države i Europa neće dopustiti oružani sukob u Bosni i Hercegovini i neće dopustiti raspad zemlje. Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine je temeljni princip. Novo uređenje Bosne i Hercegovine može se postići samo novim sporazumom između Srba, Hrvata i Bošnjaka. Nažalost, nemam puno nade da je tako širok dogovor o novom uređenju Bosne i Hercegovine moguć, rekao je Mišetić te dodao:

“Umjesto toga, tvrdim da bi se Dayton trebao održati poštivanjem individualnih prava, ali i prava konstitutivnih naroda, ali onda bi fokus trebao biti na tome da se Bosna i Hercegovina što prije pridruži Europskoj uniji. Članstvo u EU je od vitalnog značaja za Srbe, Hrvate, Bošnjake i sve građane Bosne i Hercegovine. Kada bi se pojedinci i konstitutivni narodi osjećali sigurnim da njihova individualna i kolektivna prava nisu ugrožena, čelnici Bosne i Hercegovine mogli bi se zatim usredotočiti na nešto što ujedinjuje većinu građana Bosne i Hercegovine: želju za boljom budućnošću u Europskoj uniji”, rekao je Mišetić.

Vjerujem da su interesi Hrvatske, Hrvata u BiH i američkih Hrvata dobro zastupljeni u Washingtonu, rekao je Mišetić odgovarajući na pitanje imaju li Hrvati dovoljno lobističke potpore u “District of Columbia” za ostvarivanje svojih ciljeva.

“Najvažniji element za osiguranje hrvatskih interesa u Bosni i Hercegovini je mudro vodstvo u samoj Bosni i Hercegovini. Najbolja lobistička potpora u Washingtonu neće pomoći Hrvatima ako hrvatsko vodstvo u Bosni i Hercegovini ne donosi mudre odluke da zaštiti hrvatske interese”, rekao je Mišetić.

Pitali su novinari portala “Bild” koliko sukob u Ukrajini zasjenjuje situaciju u BiH te padaju li u drugi plan problemi bh. Hrvata zbog svjetske pozornosti usmjerene na Ukrajinu, Mišetić drži da je sukob u Ukrajini ostavio gotovo svako drugo pitanje u sjeni, pa se problemi bh. Hrvata ne razlikuju od ostalih.

-No, kao što sam ranije rekao, Bidenova administracija je itekako svjesna problema s Izbornim zakonom, kao i Europska unija, kazao je Mišetić.