Jurčić: Uvođenjem eura Hrvatska će postati totalna kolonija, do 2030. više ništa vrijedno neće biti hrvatsko

U posljednjoj smo godini, barem prema najavama iz Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija, kako ćemo se služiti kunom kao vlastitom nacionalnom valutom.

Od 1. siječnja 2023. kunu bi trebao zamijeniti euro. Mnogi građani strahuju kako će promjena valute utjecati na cijene u trgovinama, rate njihovih kredita, kamate na štednju i druge važne stvari.

Jedan od ekonomista koji ne gledaju blagonaklono prema euru je i Ljubo Jurčić. On smatra da je propaganda oko uvođenja eura “kriva, neznanstvena, pogrešna i štetna, jer nema prave analize.”

“U Hrvatskoj je euro čista politička priča i ona je dosta nekorektna prema Hrvatima, jer mi euro imamo od uvođenja kune i prije nego što je on uopće postojao. Ove priče o inflaciji i troškovima su za malu djecu, jer smo mi po pitanju cijena već u euru, samo što se taj euro zove kuna i to je najveća greška HNB-a, koja je napravila najveću štetu hrvatskoj ekonomiji, jer kuna nema funkciju novca, već euro, franak ili nešto drugo. Hrvatska narodna banka, koja je trebala štititi kunu, to nije činila.

Uvođenjem eura HNB želi prikriti sve svoje greške te politike koja je donijela najveću ekonomsku štetu u Hrvatskoj, Radi se o tome da je tečaj bio fiksan, a troškovi u Hrvatskoj su zbog rata i tranzicije, rasli brže nego u Europi, a to promjena tečaja nije pratila, jer joj Hrvatska narodna banka nije omogućavala. Nemam ništa protiv eura, ali Hrvatska nije spremna za euro. Mi, kad uvedemo euro, ćemo za par godina postati totalna kolonija”, poručio je Jurčić, prenosi Paraf.hr.

Dodao je da se domaće gospodarstvo može razvijati samo na domaćoj valuti, jer valuta proizlazi iz gospodarstva. Euro je, kaže, produkt razvijenih gospodarstava, poput njemačkog, nizozemskog i djelomično francuskog, a ne grčkog i talijanskog, koji su u redovitim krizama otkako je zajednička valuta postala i njihova.

“Gospodarstvo nije bilo zaštićeno, već je tečajnom politikom bilo uništeno. Mi imamo najmanji udio izvoza u BDP-u od svih zemalja veličine Hrvatske. Nisu nam gospodarstvo uništili četnici, nego tečaj, a danas imamo oko 30 posto izvoza, što je dvostruko manje nego bi normalna zemlja imala. Postavlja se pitanje što je onemogućilo onih ostalih 30 posto izvoznika da opstanu? Onemogućio je tečaj. S takvim tečajevima i politikom, mi idemo zakovati Hrvatsku uvođenjem eura. Kad gledate, mi nemamo proizvoda zbog tečaja i ostaje isključivo prodaja imovine, a imovina je djedovina. Tako da de facto, politika vodi k tome da 2030. ništa vrijedno u Hrvatskoj neće biti hrvatsko”, ogorčen je Jurčić