Rektor Tomić: "SUM kroz konferencije nastoji uspostaviti bosanskohercegovački politički 'ERASMUS' program"

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić obratio se sudionicima međunarodne znanstveno stručne konferenecije "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u Bosni i Hercegovini", kao suorganizator, a obraćanje prenosimo u cijelosti:

Uvažene ekselencije, dame i gospodo, čast mi je pozdraviti vas na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji "Transformacijski potencijal euroatlantskih procesa u BiH“, koji će se odvijati kroz tri panela: „Europske političke vrijednosti kao pretpostavka trajne konsolidacije tranzicijskih društva", "Federalizam kao sredstvo izgradnje višenacionalnog demokratskog društva" te panel "Kako prevladati postkonfliktni karakter bh. društva integracijom u EU i NATO?".

Kao suorganizatori, zadovoljstvo mi je prije svega pozdraviti predstavnike rektorske konferencije/zbora Bosni i Hercegovine i rektore javnih Univerziteta i Sveučilišta u BiH kao i rektore i predsjednika rektorskog Zbora RH u kojem Sveučilište u Mostaru sudjeluje kao pridružena članica.

Razumljivo je kako na današnjoj konferenciji sudjeluju visoki politički dužnosnici Europske unije i zemalja članica Europske unije na čemu im iskreno zahvaljujemo.

Pozdravljam i uvažene veleposlanike zemalja akreditiranih u BiH. Vaše ekselencije hvala vam na potpori, dijalogu i perspektivi razmjene mišljenja i stajališta koje imaju utjecaj na oblikovanje našeg društva.  

Također, čast mi je posebno pozdraviti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, prijatelja BiH i svih njenih naroda i građana, dr. Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te akademika Dragana Čovića dopredsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Na kraju uvodnih pozdrava, izražavam zahvalnost svim sudionicima ove konferencije i vama uključenih online i vama ovdje u Neumu, naglašavajući važnu ulogu akademika i profesora koji će modelirati, ali i sudjelovati u raspravama kroz navedene panele.

Na današnjoj konferenciji aktivno sudjeluju profesori s 15 sveučilišta i instituta iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Belgije, Švicarske, Irske, Kanade, Italije kao i Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

***

Polazeći od činjenice da ovakve konferencije omogućuju stvaranje povjerenja među ljudima i doprinose demokratizaciji društva, Sveučilište u Mostaru po treći put organizira međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju s osnovnim ciljem promocije dijaloga u društvu, ohrabrivanja slobodnoga promišljanja relevantnih problema i uspostavljanja debate o svim važnim pitanjima koja opterećuju tranzicijska društva kao što je naše.

Zapravo, Sveučilište u Mostaru kroz konferencije nastoji uspostaviti bosanskohercegovački politički „ERASMUS“ program u kojem će ojačati mehanizme razmjene ideja, različitih pogleda na probleme, ali i modela njihovoga rješavanja. Taj politički bh. „ERASMUS“ pomoći će nam da akademska zajednica zauzme prostor koji joj u svakom demokratskom društvu prirodno pripada, da bude predvodnik iskrenoga dijaloga, generator istinske tolerancije te poticatelj otvorenih i kritičkih rasprava.

Akademska zajednica nema pravo, niti alibi, ignorirati našu društveno-političku realnost. Dapače, može i mora neopterećno i u duhu tolerancije otvarati pitanja koja nas opterećuju, sputavaju suživot i ugrožavaju funkcionalnost same države. Da bi se navedeni problemi otklonili, potrebno je poći od činjenica koliko god bolne i otrježnjujuće bile.

Ne treba kriti da je naše društvo duboko podijeljeno, s kroničnim nedostatkom međusobnoga povjerenja, te kao takvo nefunkcionalno. Nije tajna da gledamo drugačije na brojne procese pa i perspektive zajedničke nam budućnosti.

Također, nije tajna da određene perspektive neki gledaju kao prijetnju, dok ih drugi vide kao priliku. Različiti pogledi su legitimni i poželjni, međutim, oni nikada kod drugih ne smiju izazivati osjećaj nepriznavanja, marginalnosti i poniženja. Drugim riječima, različite perspektive ne smiju ostati zarobljenice naših nacionalnih partikulariteta, već ponosni subjekti u ravnopravnom dijalogu.

Na nama je da pronađemo model kako komunicirati bez straha, te kako izgraditi povjerenje nužno za svako moderno i uspješno društvo. Odgovor KAKO i odgovor ŠTO nisu jednostavni i izuzetno ih je teško pronaći sve dok smo zatvoreni u tri ekskluzivna monologa, tj. sve dok ne uspostavimo dijalog putem  bh. političkoga „ERASMUSA“.

***

A poštovane dame i gospodo, uvjeren sam kako je naše bosanskohercegovačko društvo sposobno pronaći ta rješenja, uz pažljivu i konzistentnu primjenu izvornih europskih vrijednosti i načela, kojima svi podjednako težimo.

Do tada, potrebne su nam promjene. Potrebna nam je sposobnost i hrabrost da eliminiramo strah koji nas kolektivno paralizira, da izgradimo međusobno povjerenje, postignemo političku stabilnost i stvorimo novu europsku perspektivu.

Izgradimo zajedničku domovinu Bosnu i Hercegovinu i to po mjeri sva tri konstitutivna naroda, ali i svih njezinih građana. Pronađimo model ravnoteže između kolektivnih i individualnih prava, jer je cijela naša povijest njima protkana.

Ako se netko pita jesmo li za to sposobni i spremni, moj odgovor je DA, mi u Bosni i Hercegovini to možemo jer znamo. A neka to znanje bude naše oružje u dizajniranju modernog, tolerantnog i uspješnog europskog društva. Uspješne Bosne i Hercegovine.

Akademska zajednica je spremna na taj strateški doprinos.

Hvala vam!