Da ne bilo zablude – o „prosvjedima“ studenata u Mostaru

Prvo, skup je apsolutno politički igrokaz Naše stranke i pojedinaca bez „glave“ i u svrhu predizborne kampanje.

Drugo, „studenti“ pokazali su visok stupanj primitivizma i uličarstva.

Treće, na skupu nisu bili samo studenti. I nisu bili samo studenti sa Sveučilišta. Bilo je jasnog uvoza iz Istočnog Mostara. Na skupu je bio značajan broj partijskih seniora još iz škole u Kumrovcu.

Četvrto, želje studenata pisani su na bošnjačkom jeziku što je znak tko je pisao i tko je organizirao.

Peto, da apsurd bude veći, skup su predvodili studenti koji ne plaćaju školarinu. Dario Hrkač oslobođen od plaćanja dvije godine, četiri semestra na Pravnom fakultetu. Roditelji nemaju primanja, a kažu studenti dolazi na fakultet u Golfu 6. Marko Vračarević je isto oslobađan, a studenti na postovima pišu da mu je i sestra oslobađana školarine četiri semsetra, baš na Sveučilištu u Mostaru. Taj isti Vračarević je nekada bio zadužen za kulturu u Studenskom zboru i tada mu studenski zbor nije smetao.

Šesto, ogroman interes bošnjačkih medija iz Sarajeva i istočnog Mostara i dizanje skupa na nacionalnu razinu je indikator tko stoji iza predizbornog igrokaza u predizborne svrhe.

Sedmo, Sveučilište u Mostaru je u reakreditaciji Agencije za visoko obrazovanje BiH najbolje ocjenjeno javno Sveučilište u Bosni i Hercegovinu. Prvo je pokrenulo online nastavu, prvi uveli elektronički identitet, prvi najavili ukidanja indeksa i prelazak na studensku iskaznicu i dr. Više od 300 profesora iz Hrvatske jamstvo su kvalitete nastave. Niti jedan bošnjački medij nikada nije ništa pozitivno prenio ni napisao o Sveučilištu u Mostaru.

Osmo, Vračarević i Hrkač, inače vrlo prosječni studenti, nisu se bunili kada se Studenski zbor Sveučilišta u Mostaru izborio za dodatni ispitni rok zbog korone virusa, pa dekanski rok, pa još jedan rok pa još prijenos jednog ispita koji teorijski može značiti i prijenos još 5 ECTS-ova. Iako su se neki dekani jako suprotstavljali na Senatu te su odluke prošle. Jesu li Vračarević i Hrkač to dobili ili je zahvaljujući radu Studenskog zbora.

Deveto, lajkanje i komentari. Podršku skupu studenata dalo je lakovima i komentarima jedan broj građana, bivših studenata i običnih ljudi. Ali kako kaže jedan novinar lajkaju i komentiraju djeca profesora na fakultetima, djeca službenika koje je zaposlio HDZ, članova HDZ i sl. Uglavnom onih koji bi rado sjedili na dvije stolice. Roditelji na pozicijama, a djeca uz prešutni pristanak su po NGO-ima i raznim i lažnim multi strankama. Legitimno ali nemoralno.

Deseto tj. prvo. Na skupu je bilo 100 studenata, 50-60 seniora, 30 bošnjačkih novinara, sve skupa najviše 200 osoba. Vračarević je najavljivao više od tisuću studenata. Jedno veliko ništa. Sveučilište u Mostaru ima 12.000 studenata. A logično je da ima više njih u stranačkim podmlatcima. Dakle, nisu na skupu bili ni svi članovi Naše stranke kamo li neki ozbiljan broj studenata.

Na kraju predizborni skupovi u predizborno vrijeme u demokraciju su legitimna stvar. Zato se ne treba uzbuđivati ali treba razumijeti.