Foto ubod: Rimskom cestom - posjet Šibeniku

Okom i skokom, foto ubodom, mediteranskim brevijarom do Šibenika, jednog od najstarijih samorodnih hrvatskih gradova na Jadranu.

Kratke crtice o povijesti Šibenika

O najstarijoj povijesti Šibenika, odnosno o točnoj vremenskoj odrednici njegova osnutka, ne zna se mnogo. Prema trenutnim znanstvenim otkrićima, pretpostavlja se da je utemeljen u doba kneza Domagoja u 9. stoljeću. Isprva se razvijao kao utvrda (castrum) sa starijim predgrađem (suburbium) na području Dolca i mlađim na istočnoj strani kaštela, gdje je u 12. stoljeću sagrađena crkva sv. Krševana, oko koje se poslije razvila jezgra srednjovjekovnoga grada. Šibenik je pripadao skupini tzv. hrvatskih gradova, a izniknuo je na brijegu 70 m iznad mora (današnja tvrđava sv. Mihovila).

Na području Šibenika, do danas nisu pronađeni nikakvi tragovi antičke urbane tradicije, ali postoje određene naznake života u kasnoantičko doba. Prvi se put spominje na Božić 1066. kada je kralj Petar Krešimir IV., na zboru visokih državnih i crkvenih dostojanstvenika izdao ispravu kojom daje kraljevsku slobodu i zaštitu benediktinskom samostanu svete Marije u Zadru.

Upravo u to doba došlo je do jačanja Šibenika, u okviru kraljeva nastojanja da uz pomoć hrvatskih gradova stvori protutežu romanskim gradovima bizantske teme Dalmacije. Nakon bitke s ugarskom vojskom na Petrovoj gori 1097. i pogibije hrvatskog vladara Petra Snačića, Šibenik je 1105. priznao vlast hrvatsko-ugarskoga kralja Kolomana.

thumbnail_Caro_tvrđa.jpg

Kraljevski grad Šibenik poharale su od tada loše politike sve do novije povijesti,a stanovnici su danas rijetko u fokusu javnosti. Grad Šibenik i okolica dali su veliki doprinos u Domovinskom ratu od prvih dana rata 1991. Šibenčani su već u rujnu 1991. zauzimanjem topništva na Žirju i Zečevu kod Rogoznice te zaustavljanjem neprijatelja kod Pakovog Sela obranili svoj grad i okolicu i tako izborili prvu pobjedu HV, kada su JNA i četnici poraženi i odbačeni 15 kilometara dalje od grada. Najveći obol u obrani Šibenika dali su dragovoljci-branitelji, od kojih su mnogi za trajanja Domovinskog rata položili svoje živote.

Turizam

Turizam se u Šibeniku posljednjih godina stalno razvija i broj gostiju iz godine u godinu sve više raste. Najviše turista koji ljetuju na šibenskoj rivijeri odsjeda u hotelima u hotelskom naselju Solaris ili pak u nekoliko kilometara udaljenim Vodicama, Primoštenu, Rogoznici ili na otocima poput Zlarina ili Prvića te u zaleđu Krka i Visovac.

O kulturi i bogatoj spomeničkoj baštini i nekom drugom zgodnom.

Foto ubod i priču završavamo u Pizzeria FORUM u Šibeniku.

Uz ugodan ambijent i vrhunske mediteranske specijalitete, u Pizzeria Forum na Poljanama u centru Šibenika, osjetit ćete taj dašak zemlje,mediterana, mora i sunca gdje se spajaju mirisi lavande i okusi Mediterana i Kopna.

Inače,to je prva pizzeria na ovom području, sa svojim je poslovanjem započela 1978.Prepoznata je po bogatoj ponudi ukusnih pizza koje pripremaju već dugi niz godina na području Grada Šibenika..U ponudi imaju: 23 vrste pizza; 4 vrste lazanja.Posebna pažnju privlači ukus zdravog svježeg voće i povrće.

thumbnail_P1170984.jpg

Večeru smo započeli salatom,izvrsnom pizzom i čašicom domaćeg vina te dobrog piva.

U razgovoru s dobrim domaćinom otkrili smo da u Pizzeria Forum u Šibeniku dolaze mnogi, bez izuzetaka mlađi i stariji.Iz svjeta politike,kulture,pjevači, glumci, sportaši, i svima smo postali omiljeno odredište. Nudimo autentičnu mediteransku hranu.Svi moji zaposlenici,kuhari i konobari su iz Hrvatske – govori Blajić objašnjavajući nam neke specifične detalje u mediteranskoj hrani, piću i kuhinji.

Na rastanku zahvale dobrodošlice domaćinu,iskren i prijateljski rastanak kumova Ivana Dugandžića i domaćina Ivana Blajića.

Palimo limuzinu, tražimo radio stanicu i slušamo prijenos lige prvaka autocestom od Šibenika do Ljubuškog.

Tomislav Dugandžić

Poslijednja izmjena danaUtorak, 25 Kolovoz 2020 18:27