Kako su ankete svih triju TV-a obmanjivale javnost

“Prisjetimo se kako su izgledale ankete kojima smo bili bombardirani.

Sve tri predizborne ankete na televizijama pokazivale su da su SDP i HDZ izjednačeni, uz mogućnost da SDP pobijedi. Ankete su nam na sve tri nacionalne televizije lagale. HDZ je čak tvrdio da će SDP imati 60 mandata, a HDZ 54. Nismo imali niti jednu anketu koja je davala realno stanje. U kombinaciji s ovom niskom izlaznošću te ankete imaju još veći utjecaj. To u budućnosti trebamo imati u vidu. Treba početi naručivati ankete koje će davati točne rezultate.” – kazala je, gostujući na Hrvatskom katoličkom radiju predsjednica udruge U ime obitelji, dr. Željka Markić.

Prema DIP-ovim neslužbenim rezultatima, HDZ je osvojio 66 mandata, SDP je ostvario veliki poraz i osvojio 41 mandat, Domovinski pokret 16 mandata, Most 8, Platforma Možemo 7, koalicija SSIP-Pametno-Fokus 3, HNS 1 i Reformisti 1.
 
Ovom prilikom podsjećamo na to što su predviđale predizborne ankete.

HRT-ove ankete – SDP-u 60 mandata, HDZ-u 54

Prema anketama koje je za HRT provela agencija Promocija Plus, a koje je HRT objavio 24., 25., 26. i 27. lipnja, Restart koalicija i HDZ osvojili bi gotovo jednak broj mandata. Prema tim anketama Restartu bi, od 125 saborskih mjesta, pripalo 52, a HDZ-u 51. Stranke okupljene oko Miroslava Škore imale bi 17 zastupnika. Most bi imao 3 sigurna, savez na platformi Možemo jednoga. Kao i koalicija oko Živog zida.

“Kada bismo ovih 15 rubnih mandata pribrojili listama koje ih prema anketi imaju najviše šanse osvojiti, kako bi izgledala podjela mjesta u Hrvatskom saboru.

U tom bi slučaju podjela svih 140 mandata u 10 izbornih jedinica, dakle bez 11. i 12. u kojima se biraju tri predstavnika takozvane dijaspore i 8 predstavnika nacionalnih manjina, izgledala ovako: koalicija predvođena SDP-om 60 zastupnika, HDZ-ova 54. Koalicija oko Škorinog Domovinskog pokreta 18, a Most 5. Dva zastupnika imao bi savez na platformi Možemo, a 140. bi bio primoštenski gradonačelnik Stipe Petrina”, pisao je HRT.

RTL-ove akete – Restartu 56 mandata, HDZ-u 55

U suradnji s Promocijom plus RTL je 2. srpnja završio ciklus istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama.

Rezultate istraživanja RTL je ovjavio 30. lipnja te 1. i 2. srpnja.

Prema tim istraživanjima rezultat je nakon obrađenih svih 10 izbornih jedinica da Restart koalicija osvaja 56 mandata, HDZ mandat manje, 55, a Domovinski pokret Miroslava Škore 18 mandata.

Mandate u Saboru osvajaju još Most, njih šest, zeleno-lijeva koalicija oko platforme Možemo je vjerojatno na tri mandata, a statusu parlamentarne stranke može se nadati i Živi zid s jednim mandatom.

Ovo je bilo predviđanje ukupnih rezultata za 140-ero zastupnika, pri  čemu nedostaje 8 manjinskih zastupnika kao i 3 mandata Hrvata izvan Hrvatske.

Ankete Nove TV – HDZ-u 52 mandata, Restartu 51

“HDZ bi imao ukupno 52 zastupnika, daleko ispod 61 zastupnika od prije 4 godine. RESTART koalicija sada bi imala 51 zastupnika, također manje, ali tada su bili u drugom sastavu. Domovinski pokret je na 18 mandata, a MOST na 9. Koalicija FOKUS, PAMETNO I STRANKA S IMENOM I PREZIMENOM imala bi 3 zastupnika, koalicija MOŽEMO mogla bi računati na 6 zastupnika, a Reformisti Radimira Čačića na jedan mandat.” – objavila je Nova TV uoči izbora.

Istraživanje je provedeno po pojedinim izbornim jedinicama, a Nova TV je njegove rezultate objavila 1., 2. i 3. srpnja.

Vidljivo koliko rezultati predizbornih anketa jako odudaraju od stvarnih rezultata.

 
Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 09 Srpanj 2020 08:32
 
index Instagram400x230 youtube