Vukšićki bećari postavili hrvatski stijeg na Gradini, gošće bile Dream team babe iz Ljubuškog

Poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari postavili su hrvatski stijeg na brdu Gradina iznad Vukšića.

Vukšićki bećari mjesec su dana marljivo i mukotrpno uređivali sam vrh Gradine gdje su izvršeni veliki radovi za postavljanje temelja za jarbol.

13959308.jpg

Srpski pobunjenici tijekom Domovinskog rata sam vrh su raskopali, napravili velike tenkovske i pješačke rovove. Povodom svečanosti postavljanja hrvatskog stijega priređen je veliki kulturno zabavni program.

TV Diadora snimala je emisiju “Naša baština“ u kojoj su kao gosti Vukšićkih bećara nastupile Dream team babe iz Ljubuškog i Kud sv. Marko Vionica iz Općine Čitluk. Bećari su dokazali da pored vrhunskog pjevanja znaju voditi brigu o svom Vukšiću i njegovoj kulturnoj baštini.

13959324.jpg

 

Uskoro slijede novi radovi na podizanju velikog križa s postavljanjem nekoliko kamenih stolova za odmor turista. Gradina će zahvaljujući Vukšićkim bećarima postati poznato turističko izletište i vidikovac.

13959316.jpg

Gradina je smještena na završetku visoravni s kojeg se pruža čarobni pogled na Vukšić, benkovački kraj i dio Šibensko–kninske županije. S prilazne strane pregrađena je sačuvanim bedemom u obliku srpa, građenim od više uzdužno spojenih zidova s vanjskim licem od većih grubo klesanih blokova.Po površini Gradine nalazi se veća količina liburnske i rimske, te pokoji ulomak grčke keramike. Unutar bedema naziru se komunikacije koje su se križale pod pravim kutom i temelji nekadašnjih zidova zidanih u malti.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 23 Lipanj 2020 18:28
 
index Instagram400x230 youtube