Penjači na Biokovu ‘zapeli‘ u nevremenu, spašeni su!

Grmljavinsko nevrijeme koje je u subotu poslijepodne zahvatilo Dalmaciju, zateklo je i četvero mlađih ljudi koji su se penjali na klinčanom smjeru ispod biokovskog vrha Mali Šibenik.

Sredinom smjera uhvatila ih je snažna oluja, te su poziv u pomoć uputili preko centra 112 u 15.45 sati. Po dojavi mobilizirani su svi članovi HGSS stanice Makarska te ekipa letača spašavatelja koja je u tom trenutku, zajedno s posadom HRZ-a, imala vježbu na Mosoru. U kontaktu s unesrećenim osobama došlo se do približne lokacije.

Dogovoreno je da jedna ekipa spašavatelja ide zemaljskim putem, a druga zračnim putem. Helikopter HRZ-a ekipu spašavatelja iskrcao je na vrh Mali Šibenik, koji su nakon 10 minuta silaska stigli do unesrećenih. Posebnim tehnikama spašavanja, četvero unesrećenih spušteno je u podnožje stijene.

U dva naleta ekipa letača spašavatelja zajedno sa pripadnicima stanice Makarska i posadom HRZ-a spustila je unesrećene na sigurno. U 20:40 sati akcija završava kada su se svi spašavatelji vratili u stanicu. Uz posadu HRZ-a, u akciji su sudjelovali i članovi stanice Šibenik.

- Čuli smo da ih je četvoro i da ne mogu ni gore ni dolje, a u pola su stijene. Jedna djevojka je bila u posebno lošem psihičkom stanju. Uhvatila ih je oluja u strmom (ilegalno napravljenom, opasnom) klinčanom putu. Makarska ekipa HGSS-a se uputila odozdo klasičnim načinom. Četvorica drugih Makarana su nas čekali na helidromu „Osejava“. Mi smo prekinuli vježbu i uputili se s petoricom letača (dvojica iz Karlovca, tri iz Splita). U dva naleta smo unesrećene spustili u Makarsku. Valja istaknuti veliku vještinu posada, pilota i tehničara, jer je vjetar bio iznimno neugodan, a strmina gotovo vertikalna - rekao je Srđan Vrsalović, iskusni letač spašavatelj.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 21 Lipanj 2020 08:37
 
index Instagram400x230 youtube