Afera u kojoj je pala kninska kraljica ide i do Zorana Milanovića?

Kampanja za parlamentarne izbore otpočela je u punom intenzitetu, no, kako to obično biva kampanja nije uvijek tek festival političkih prepucavanja i udaraca ispod pojasa.

Svaku dosadašnju političku borbu za prevlast pratila su pompozna uhićenja, i velike afere, a nakon mnogo medijskih napisa, i puno pompe rijetke su zapravo one afere koje su doživjele adekvatan pravosudni epilog.

Serijska uhićenja nižerangiranih HDZ-ovaca, među kojima se kao najistaknutija figura ističe bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, posljednjih nekoliko dana pune medijske stupce. No, bez obzira na to što je premijer Plenković javno pozvao institucije da rade svoj posao, objašnjavajući da za oni koji su za korupciju odgovorni, moraju i odgovarati nedvojbeno je da ova priča u predizborno vrijeme ne ide u prilog njegovom HDZ-u.

I bez afera, Plenković je kada su izbori u pitanju u nezavidnoj poziciji, jer s jedne strane za vratom mu puše Bernardićeva Restart koalicija, a s druge strane na konzervativnoj sceni stasa Škorin Domovinski pokret. To što se socijaldemokrati busaju u prsa, prozivajući Plenkovićevu stranku zbog ove posljednje, po svemu sudeći koruptivne afere, baš i nije u cijelosti opravdano.

Jer riječ je o aferi s vjetrenjačama, poslu teškom skoro dvije milijarde kuna, s kojim su SDP-ovci itekako dobro upoznati. Jer govorimo o projektu koji je startao u Vladi premijera Zorana Milanovića kada je Ministarstvom gospodarstva rukovodio bivši šef HNS-a Ivan Vrdoljak.

Vrijedi u kontekstu ove priče podsjetiti da je pred parlamentarne izbore 2015. godine Vlada premijera Zorana Milanovića na svojoj posljednjoj sjednici dala zeleno svijetlo novim megavatima koji su pogodovali investitoru vjetroelektrana. Vjetroelektrane su bile jedan od razloga radi kojih je pukla suradnja između HDZ-a i Mosta, budući da su mostovi Panenić i Dobrović od investitora zahjtevali izradu studije utjecaja na okoliš. Kada su mostovci maknuti iz vlade na scenu stupa ministar Ćorić, a u zaborav odlaze Panenićevi pozivi DORU-u da se pozabavi detaljima vezanima za investicije u vjetroelektrane.

Da, HDZ-u doista ove afere škode, no od afere s vjetroelektranom nije lišen ni SDP, pa ni HNS, a dojam javnosti jest da su po običaju pale sitne ribe, one krupne još uvijek prilično vješto plivaju oko nas.

 
index Instagram400x230 youtube