Virus je u Hrvatsku stigao znatno mutiran iz Austrije ili sjeverne Italije

Možemo sa sigurnošću zaključiti da je kod nas došao u nekoliko navrata i da je najsličniji virusima sa sjevera Italije i Austrije, navodi dnevnik.

Sekvenciranje genoma SARS-CoV-2 iznimno je važan znanstveni pothvat koji je ostvaren pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka iz Laboratorija za naprednu genomiku na Institutu “Ruđer Bošković”, a u suradnji s izv. prof. Igorom Jurakom s Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci te prof. dr. sc. Tomislavom Rukavinom i dr. med. Nevenom Sučićem s Medicinskog fakulteta u Rijeci i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci.

Kako je u svijetu već sekvencirano gotovo 12.000 genoma virusa SARS-CoV-2, znanstvenici svoj uspjeh ne smatraju senzacijom. Međutim, posebne su okolnosti u kojima se taj uspjeh dogodio, a riječ je potresu u Zagrebu. I to 23. travnja, baš tijekom postupka sekvenciranja, kada je instrument bio otprilike na pola puta u svom radu, koji ukupno traje 22 sata za određivanje genoma virusa.

Istraživanja pokazuju i da veći broj zaraženih razvije blage simptome prehlade ili su potpuno bez simptoma. Moguće je da odgovor leži u različitim mutacijama virusa, na što će nam odgovor dati analiza njegova genoma, donosi Večernji list.

 
index Instagram400x230 youtube