Srdela nikad manja: "Presitna je, nešto se događa u moru"

Veličina srdele u Jadranskom moru zabrinula je ribolovce i ihtiologe.

Nakon dva mjeseca lovostaja na plavu ribu, srdela kao "jadranska hraniteljica" stigla je u prodaju, pa tako i na banke Peškarije i u rekordnom roku otišla u vrećicama kupaca koji su je jučer plaćali 20 kuna po kilogramu.

- Bila je veća prije lovostaja nego sad! Ima ih po 60-70 u kilu, a s Instituta govore da ih ne smi bit nego 50. Premale su, presitne, nisu za gradele nikako, jedino je dobro šta su friške. Nešto se događa u moru ili nema spize za njih jer u dva miseca nije uopće narasla.

Ali ionako je sad srdela jako loša, najbolja je ona u petome misecu koja se soli. Sad je stađun od gire, ne srdele. Gira je zamjena za srdelu, ali kako se gira lovi malo, digli su joj cijenu na 30, a bila je prije 20 kuna ka i srdela - kazao je za Slobodnu Dalmaciju Zlatko Ivulić, poznati urar i poznavatelj prilika na Peškariji.

Unatoč veličini, srdela je uvijek najtraženija riba u ponudi i najpovoljnija cijenom. Od kila srdela napravi se ručak za cijelu četveročlanu obitelj uz dodatak zelja ili nečeg drugog zelenog.

Lijepo vrijeme koje nas prati već duže vrijeme pogoduje i ulovu u ribarskim mrežama, pa su i banci na Peškariji puni ribe svih vrsta.

Otkako su Državni inspektorat i Veterinarska inspekcija početkom prosinca prošle godine odlučili da se riba i plodovi mora do daljnjega neće više prodavati na otvorenom dijelu ribarnice, unutar objekta vlada poprilična gužva, i to "u mokrome".

Podsjetimo, zbog zaštite srdele u mrijestu Ministarstvo poljoprivrede u zimskom razdoblju provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom-srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske. Svake se godine datum početka i završetka ove ponavljajuće zabrane korigira u skladu s dinamikom ribolovnih aktivnosti. Ove godine zabrana je stupila na snagu 16. prosinca i završila u petak u ponoć.

Srdela se smatra kraljicom riba. Spada u plave ribe i bogata je nezasićenim aminokiselinama omega-3 i omega-6 pa je vrlo zdrava. Ukusnog je mesa, lako probavljiva, bogata bjelančevinama, ugljikohidratima, mastima, vitaminima, posebice vitaminima A, D i E te mineralima. Vrlo je tražena jer je među najjeftinijim ribama koje se mogu nabaviti svježe. Često se konzervira, a tako konzerviranu u Hrvatskoj je nazivaju sardina. U primorskim krajevima se usoljava a tako usoljena velika je poslastica. Najčešće se lovi mrežama plivaricama. Zauzima oko 60 posto cjelokupnog izlova ribe na Jadranu.

Zašto je srdela iz godine u godinu sve sitnija? Pitanje o zabrinjavajućoj težini sitne plave ribe koja je gotovo na granici dopuštene zadnjih godina ozbiljno muči ribare koji od nje žive, industriju koja je prerađuje i konzumente koji je uživaju.

A hrvatski ihtiolozi još uvijek nemaju konkretnog odgovora na to pitanje.

 
index Instagram400x230 youtube