Jedna od novih migrantskih ruta prolazi kroz Neretvu?

Na prvoj slici je karta tj. dio nove migrantske rute koja dijelom prolazi i kroz Rogotin na dijelu zvanom ‘Prag’. Migranti su otkrili poljski put koji je jednom stranom zaklonjen željezničkom prugom, a s druge strane su poljoprivredna zemljišta koja većinom obrađuju stanovnici Rogotina.

Vlasnici zemalja na kojima se nalaze poljoprivredni objekti, skladišta i gospodarska vozila govore nam kako svakodnevno susreću migrante koji prolaze pored njihovih zemalja.

mig (11)

„Kad ih susretnemo prema nama budu ljubazni te mole za pomoć, ali smo prisiljeni odbiti ih, jer im ne vjerujemo“ – kažu nam poljoprivrednici s kojima smo razgovarali. Nadodaju da im teško mogu vjerovati jer svako jutro kada dođu na svoju zemlju dočekaju ih stravični prizori, provale u poljoprivredne prostorije i  automobile, krađe i nered koji ostavljaju za sobom.

„Jednom su mi u pokušaju da provale u skladište i otuđe automobil istrgnuli ogledalo na kojem je visjela krunica te razbili felgu na automobilu, no nisu uspjeli upaliti automobil i odvesti se, ali su uzeli samo kutiju prve pomoći“ – pripovijeda nam poljoprivrednik koji obrađuje svoje poljoprivredno zemljište na toj lokaciji.

Poljoprivrednike više i ne iznenađuje kad nađu hrpe smeća koje ostavljaju za sobom; ruksake, kartice od mobitela, ostatke hrane, prekrivače, vreće za spavanje, staru obuću i slično.

Poljoprivrednici kao i ostali mještani tvrde kako policija uredno obavlja svoj posao. Uvijek kad zovu oni iziđu na teren, te često patroliraju nadzirući  prostore gdje ih se često susreće. No tvrde da je migranata previše, te da treba pojačati broj policajaca ili poslati vojsku u pomoć jer iz dana u dan broj migranata se povećava.

 

 
index Instagram400x230 youtube