Vrgorac predstavio Solar City, vodoopskrbni sustav koji će se napajati energijom sunca

U poduzetničkom centru u Vrgorcu u utorak je predstavljena studija ugradnje fotonaponskog sustava na vodoopskrbni sustav toga grada, a postavljanje solara na sve vodoopskrbne objekte, kako je rečeno, vrijedno je više od osam milijuna kuna.

Kako je istaknuo vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, Vrgorac gotovo 2 milijuna kuna godišnje izdvaja za električnu energiju za održivost gradskog vodoopskrbnog sustava, a svake godine dolazi do povećanja cijene električne energije.

– Zbog želje stvaranja održivog sustava i u konačnici manjih izdvajanja za električnu energiju što posljedično znači mogućnost smanjenja cijene vode krajnjim korisnicima, razradili smo koncept Solar City uz pomoć stručnjaka.

Energija sunca zamijenila bi električnu energiju za koju izdvajamo preko 2 milijuna kuna godišnje za održivost vodovodnog sustava.

Kroz 2018. i 2019. napravili smo kompletnu analizu ugradnje solara. Vrijednost investicije iznosi oko 8 milijuna kuna. Realizacijom ovog projekta dobili bi održivi sustav vodoopskrbe. Smanjili bi utjecaj električne energije i sva buduća poskupljenja na ukupni trošak poslovanja – kazao je Pranić naglasivši da će realizacija ovog projekta rezultirati smanjenjem cijene vode prema krajnjim korisnicima, građanima i poduzetnicima.

 
index Instagram400x230 youtube