Dobra vijest za umirovljenike iz Hrvatske

Stiže prvo usklađivanje mirovina u Hrvatskoj u ovoj godini, no kako Državni zavod za statistiku još nije objavio prosječnu plaću za lanjski prosinac, na temelju koje se radi usklađivanje, ne može se precizno odrediti za koliko bi mirovine trebale porasti.

Ipak, prema izračunu analitičara mirovinskog sustava i člana Glavnog savjeta Hrvatske stranke umirovljenika Željka Šempera, siječanjskim usklađivanjem mirovine bi trebale rasti za 4,68 posto, a porast će svim umirovljenicima uz retroaktivnu isplatu razlike.

Usklađivanje mirovina provodi se na temelju službenih statističkih podataka o stopi rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće u prvih šest mjeseci prošle godine. Dosad je poznato da je inflacija u prvom polugodištu prošle godine bila niža za tri posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a bruto plaće veće za oko 5,4 posto. Uzme li se omjer usklađivanja od 70 prema 30, proizlazi spomenuto povećanje od 4,68 posto, piše Novi list.

To bi značilo, kako je za Dnevnik.hr izjavio Žarko Delač iz Hrvatske stranke umirovljenika, da će “onaj tko ima 1.000 eura mirovinu, dobiti recimo 50 eura”. – Onaj tko ima 300 eura mirovinu, taj bi dobio negdje oko 15 eura – dodao je Delač.

Inače, od prvog srpnja, kada slijedi drugo ili srpanjsko usklađivanje mirovina, koristit će se povoljniji omjer od 85 prema 15, što je velikim dijelom rezultat pregovora državnih i javnih službi o povećanju plaća i rasta minimalne plaće.

Zadnjim usklađivanjem u srpnju prošle godine došlo je do rekordnog rasta mirovina od 8,42 posto, dok su siječanjskim usklađivanjem prošle godine mirovine rasle za 5,37 posto.

Tako je prosječna mirovina za kolovoz isplaćena u rujnu prošle godine iznosila 446,69 eura te je nakon usklađivanja porasla za 31,72 eura u odnosu na prosječnu mirovinu za srpanj, pa je udio mirovine u odnosu na plaću dosegnuo 39,15 posto.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 24 Siječanj 2024 10:54
 
index Instagram400x230 youtube